Len, mild och god är den här vitlöks- och blomkålssoppan, som gör att man blir varm, go och glad i magen. Frasigt stekta ostmackor därtill, och det blir fest en alldeles vanlig vardag! Eller kanske på Kristi Himmelsfärdsdag rentav!
Vegetarianer hoppar förstås över baconet och toppar förslagsvis soppan med lite brynt svamp, och LCHF-anhängare väljer ett lågkolhydratbröd till mackorna.
Ha en fin dag allihop, antingen ni varit uppe i arla morgonstund och gökottat som traditionen bjuder eller håller er inomhus och tar sovmorgon och långfrukost!
1 medelstort blomkålshuvud - ansad vikt ca 400 g
4 rejält stora vitlöksklyfotr
5 dl vatten
2 "tärningar" hönsbuljong, Fond du Chef
4 dl grädde
½ - 1 paket bacon
6 skivor ljust formbröd - vanligt eller glutenfritt efter behov
6 skivor Brie eller Camembert - välj långlagrad hårdost för ett LF alternativ
lite dijonsenap
ev olivolja
lite färsk timjan
Putsa blomkålshuvudet från blad och den grövsta stammen, och bryt i mindre bitar. Skala vitlöken.
Koka upp vatten, grädde och buljongtärningar och lägg ned blomkål och vitlök.
Låt småkoka tills det är mjukt, knappt 10 minuter. Passa så det inte kokar över!
Mixa soppan helt slät.
Knaperstek baconet, låt rinna av på hushållspapper, och dela i mindre bitar.
Bred lite senap på hälften av brödskivorna. Lägg ihop bröden två och två med rejält med ost emellan. Stek i smörgåsgrill eller i stekpanna på båda sidor. Jag stekte faktiskt mina mackor i baconfettet som fanns kvar.
Skär bröden diagonalt till 6 trekanter.
Servera soppan med baconströsslet och det grillade ostbrödet. Garnera med lite färsk timjan.
Sovmorgon hade ju varit trevligt, jag drömde om det men det blev gökotta :-)
SvaraRaderaSoppan ser väldigt god ut! Ugnsbakad tomathalva är också gott till blomkålssoppa.
Önskar dig en fin dag!
Ja du Anna, som småbarnsförälder får man ganska många ofrivilliga gökottor! Men det kommer andra tider, jag lovar. När man aldrig får upp dem ur sängen i stället! Ugnsbakad tomat låter också gott till soppan! Ha en fin dag du också!
RaderaMmm...gott med blomkål! Mums!
SvaraRaderaHa en toppen dag!
Kram kram
//Lana
Detsamma till dig, Lana!
RaderaSå len och härlig din soppa ser ut! :)
SvaraRaderaTack Sara! Vad roligt att du tycker det, då hoppas jag du vågar testa den också!
Radera