onsdag 8 maj 2013

Lyxig glutenfri brödpudding med gojibär



Men hallå, vad hände här?? Jo, det kan jag tala om för er! Jag höll på att baka, och det såg hur bra ut som helst. Brödet hade jäst upp så fint, och jag hade satt in det i ugnen. Efter ungefär en kvart. Poff! Strömmen gick! Sånt händer titt som tätt här ute på vischan, i synnerhet när det blåser. Det sker dessutom alltid när det är som mest olämpligt. Antingen står man i duschen, aningslöst filosoferande, intvålad och inschamponerad från topp till tå, och får nödtorftig skvalpa av sig med det vatten som finns kvar i ledningarna, eller också har man precis börjat laga mat. Det slår aldrig fel! På självaste julafton försvann strömmen också, men då hade vi lyckligtvis precis fått fram maten och satt oss till bords, så då blev det plötsligt riktigt mysigt att få äta julmiddag i enbart stearinljusens sken! Och lagom till kaffet på maten kom strömmen tillbaka så då skyndade vi oss att koka kaffet innan den försvann igen.

Mitt stackars bröd som såg så lovande ut säckade alltså sakta och obönhörligt ihop, och när strömmen efter sisådär trekvart behagade återvända var allt hopp ute. Men, men, som jag alltid säger förtjänar det mesta en andra chans, så efter att ha pillat i oss drygt hälften av limpan (som i alla fall smakade gott) gjorde jag en brödpudding på resten. Och ser man på! Strömmen höll sig snällt hela tiden som puddingen var i ugnen. Riktigt god blev den dessutom! Såpass att maken tyckte att jag gärna kunde få kvadda fler limpor!

1/3 limpa ljust bröd, drygt 300 g - glutenfritt eller vanligt allt efter behov
1 dl gojibär
4 stora, ekologiska ägg
1½ dl gammaldags mjölk - eller mjölkfritt alternativ
1½ dl grädde - eller mjölkfritt alternativ
2 msk kokossocker
1 tsk vaniljsocker eller ½ tsk vaniljpulver
1 tsk malen kanel - eller ½ tsk nystött kardemumma - eller både och

Smörj en ugnsfast form.
Tärna brödet och blanda med gojibär. Lägg i formen.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, socker, vaniljsocker och kryddor och slå på brödet.
Låt stå och suga upp vätskan en kvart, och grädda sedan puddingen i 200 graders ugnsvärme ca en halvtimme.
Servera puddingen ljummen med en klick vispad grädde och någon sylt eller mos.

Vill ni se hur limpan egentligen skulle sett ut får ni kika in här.







2 kommentarer:

  1. Ja, så kan det gå, men tur i oturen, nu fick ni ju en till godsak av brödet :) Önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Det öppnas ofta nya möjligheter - även när det verkar kört! Ha det gott!

      Radera