Häromsistens blev det återigen grillad kyckling över - den här gången dock av egengjord ugnsstekt sort. Den fick ta plats i goda fyllda pannkakor tillsammans med spenat och fårost. Rester det också. Mumsigt värre blev det hursomhelst. Pannkakorna gjorde jag lite annorlunda den här gången, med kastanjemjöl. De blev nästan som galetter, och väldigt hanterliga och lätta att vända. Kastanjemjölet köpte jag lösviktsförpackat i Hötorgshallen hos Pierias livs, men jag har sett kastanjemjöl även i vanliga butiker. Får du inte tag på det kan du i stället använda bovetemjöl.
Fårosten kan bytas mot tofu och mjölk/grädde mot alternativa varianter om du inte tål mjölkprodukter.
Sex rejält stora och mättande fyllda pannkakor blev det av den här satsen.
2 dl valfri mjölk - ev av alternativ sort
½ dl kastanjemjöl
½ dl rårismjöl
1 msk malda psylliumfröskal
2 krm salt
3 stora ekologiska ägg
rapsolja till stekning
350 g stekt eller grillad kyckling - rensad och urbenad
2 stora vitlöksklyftor
1½ dl grädde - ev av alternativ sort
½ paket fårost - 75 g - eller tofu för mjölkfritt alternativ
babyspenat eller mangold - ca 50 g
ca 1 msk valfri kryddblandning - jag använde Italiensk kycklingkrydda
salt och vitpeppar från kvarn
ca 12 skivor smakrik ost - det blev Prästost för mig, men hoppa över om du inte tål det
olivolja till stekning
Vispa ihop smeten till pannkakorna och låt gärna stå och svälla minst en halvtimme i rumstemperatur.
Stek pannkakorna i rapsolja. Det blev alltså 6 stycken stora, tunna pannkakor.
Skala och flisa vitlöken. Finfördela kycklingen. Skölj och slunga spenaten.
Hetta upp olivolja och fräs vitlöken mjuk och glansig.
Tillsätt kycklingen och fräs runt under omrörning en kort stund.
Tillsätt grädde, smulad fårost, spenat och kryddblandning och koka ihop till en krämig röra några minuter bara.
Smaka av med salt och peppar-
Fördela röran på pannkakorna och rulla ihop.
Lägg i en smord ugnsfast form och lägg på ostskivor - eller riv osten över.
Gratinera i ugnen på 225 graders ugnsvärme tills osten börjar bubbla och få fin färg, 10 - 15 minuter.
Servera med en sallad.
Låter spännande med kastanjemjöl! Jag brukar också gratinera mina fyllda pannkakor! :)
SvaraRaderaHa en fin dag!
Kram kram
//Lana
Kastanjemjöl är ett lite annorlunda mjöl, men bra när man måste eller vill äta glutenfritt. Vet inte så mycket om näringsinnehållet, men inbillar mig att det är lite nyttigt också! Ha en fortsatt fin dag du också!
RaderaHej!
SvaraRaderaVarför blandar du med rårismjöl? Det finns ett italienska recept Kastanjepannkakor där endast kastanjemjöl används (kocken Paul Svensson) men man skulle ha 2 liter mjölk vilket verkar befängt förstår inte. Men som sagt varför använder du inte bara kastanjemjöl? Tack på förhand. Elda
Hej och förlåt mitt sena svar. Sen jag slutade blogga kan det gå flera dagar när jag överhuvudtaget inte är inne på datorn. Varför jag blandar med rårismjöl? Tja, kastanjemjöl kan kännas lite speciellt i smaken och då smakar det lite mer neutralt med lite rismjöl i. Men det går säkert alldeles förträffligt att bara ha kastanjemjöl också. Det var ett tag sedan jag bakade med kastanjemjöl, och jag har det inte hemma just nu så jag kan pröva, men som sagt. Jag kan inte tänka mig annat än att du kan ta enbart det om du vill. Lycka till och ha det så bra!
Radera