onsdag 15 maj 2013

Kryddprat


Ni som brukar kika in hos mig regelbundet vet att jag älskar roliga kryddor och kryddblandningar. Jag har svårt att motstå köplusten när jag stöter på något nytt, och jag dyker gärna på näsan och sniffar i olika kryddburkar på marknader eller på andra ställen som säljer kryddor i lösvikt. Det här betyder förstås i sin tur att mina stackars köksskåp bågnar av burkar och påsar i allehanda storlekar och format. Ibland ramlar de ut i rena förskräckelsen när jag gläntar på dörren. Trängselskatt vore kanske en idé!

Jag känner mig nästan som en -om inte örtdrottning (för den titeln är nog reserverad för den kända Ölandskocken Karin Fransson), så i alla fall en kryddambassadör Med olika kryddblandningar kan du nämligen helt förändra smaken på din mat - utan att i övrigt göra så stora förändringar.

Ta potatisbullar t ex. Det blir helt skilda maträtter om du kryddar dem med Kunglig Sallad, Toscanakrydda, Orientkrydda eller någon tex-mexblandning. Samma med omeletter. Och köttfärssåsen smakar helt olika om du kryddar den med Köttfärskryddan eller Gulaschkryddan. Om du kryddar din vegogryta med Indisk kryddmix eller Italiensk gourmetkrydda känns det som om de kommer från olika matplaneter.

Jag har ofta gjort reklam för Spice Trees kryddor och olika kryddblandningar. Tyvärr kan de ibland vara lite svåra att få tag på om man inte råkar bo i närheten av någon specialaffär som saluför dem. Men många av deras kryddblandningar går att köpa på nätet hos Zmaka - även om de då inte lystrar till namnet Spice Tree.

Här nedan ser du några av mina favoritblandningar, som ofta förekommer i mina recept. Zmaka har också olika sorters torkad svamp, lite godis, teer och kaffesorter om man känner sig hugad. Dessutom sylt och marmelad. Vad sägs om ekologisk lakritssylt t ex? Nej, tack inte för mig, som inte alls är förtjust i lakrits, men det finns ju andra fantaster. Och för er som undrar. Neej har jag ingen provision hos Zmaka! Jag tipsar gärna om dem ändå eftersom jag gillar kryddorna. De kryddor jag valt ut är alla helt utan tillsatser och "konstgjorda" ämnen. Vissa av de övriga kryddblandningarna innehåller msg (mononatriumglutamat som är ett smakförstärkarämne där åsikterna går lite isär huruvida det är skadligt eller inte), men det framgår tydligt på innehållsförteckningen. Och du som är extremt känslig för socker väljer förstås en blandning utan tillsatt socker, även om mängderna i de färdiga blandningarna är väldigt små.

Ni ser själva vad de olika kryddblandningarna innehåller, så övriga ord är överflödiga. Smaksätt maten mera helt enkelt!6 kommentarer:

 1. Oj vad mycket gott! De där verkar ju kunna piffa till vilken rätt som helst! Måste fylla på mina förråd...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, några teskedar av rätt kryddor kan göra underverk med den enklaste anrättning!

   Radera
 2. Tack fär tipset med Zmaka. Jag gillsr också att experimentera med kryddor! Bra blogg du hsr!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Kejs! Så glad du gör mig! Visst är det kul med kryddor och olika kryddblandningar, de kan förhöja den enklaste maträtt. Må så gott och varmt välkommen tillbaka!

   Radera
 3. Vad många goda kryddor! Jag ska genast kika in på både zmaka och spicetree!
  Tack för tipset!

  Kram C <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Det värsta är att man blir alldeles hagalen! Men håll utkik när jag når till 500.000 besök, då tänkte jag lotta ut en del kryddor.

   Radera