tisdag 28 maj 2013

Glutenfri banankaka à la Lilla I - med päron, russin och teffmjöl




Lilla I brås på sin mormor! Hon är ett riktigt matvrak, och mumsar njutningsfullt i sig nästan allt som serveras henne. Det är en ren fröjd att se hur hon lassar in, och gärna testar nya maträtter. Hon blir riktigt sur när vi andra äter någon efterrätt eller kaka som hon inte får smaka på. Hennes föräldrar tillhör nämligen den kloka sorten som försöker undvika socker så mycket som möjligt.

Ja, livet är verkligen fullt av orättvisor, men somliga av dem kan man ju faktiskt ganska lätt åtgärda! Här kommer alltså en banan- och päronkaka som även lilla I kan få en liten bit av, söt och god av all frukt, men ändå inte särskilt onyttig. Jag föreslåt att även ni vuxna testar den!

3 ekologiska bananer - skalad vikt ca 250 g
1 stort, helst ekologiskt päron - ca 200 g
saft av en ekologisk citron - ca 2 msk
100 g smör - jag tog LF eftersom lilla I:s mamma är laktosintolerant och kanske också vill ha en bit
4 stora, ekologiska ägg
½ dl kokosblomssocker
2 dl rårismjöl
2 dl teffmjöl
2 msk malda psylliumfröskal - från Urtekram den här gången
1½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
knappt 1 dl gula russin

Mixa ihop skalad banan och skalat päron tillsammans med citronsaften.
Smält smöret och ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker riktigt ljust och fluffigt och rör ned fruktmos och smält smör.
Blanda ihop de båda mjölsorterna med psyllium, bakpulver, bikarbonat och russin, och vänd ned i smeten. Låt stå och svälla några minuter och rör sedan om ordentligt igen så allt blandas och blir slätt.
Häll smeten i en väl smord och bröad 2-litersform och sätt in i ugnen, längst ned, på 200 graders ugnsvärme. Sänk värmen till 175 grader och grädda kakan ca 40 minuter. Känn för säkerhets skull med provsticka att kakan känns torr i mitten.
Låt stå till sig några minuter innan du stjälper upp den.


16 kommentarer:

  1. Jag gillar banan i bakverk och det låter gott med päron i också. Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev inte alls så dumt. Tidigare har jag ju testat kombinationen banan/mango som också är väldigt gott. Ha en fin dag du också Katarina! Här hos mig är det riktig sommarvärme idag. Härligt!

      Radera
  2. Åhhhhhh....... vad söt hon är lilla I
    Kjersti, visst är det helt underbart att ha barnbarn.
    Kakan såg jätte god ut, blir nog till att testa nån gång
    Ha en fortsatt bra dag
    MVH Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon är ett litet gull, lilla I! Det är helt fantastiskt att få vara mormor, och att ha förmånen att ha henne nära så att vi ofta kan träffas. Ha det bra du också!

      Radera
  3. Åh så söt hon är!
    Jag tycker att det är så inspirerande att du hittar på recept för alla typer av människor! Min mamma är bara några år äldre än du men hon tycker bara att det är jobbigt om någon äter avvikande från hennes standard.
    Själv älskar jag utmaningen att servera något till veganen, LCHF-anhängaren, nötallergikern o.s.v. Där är din blogg en stor inspiration!
    Jag antar att du redan sett den men annars är bloggen "Lilla matderiven" trevlig när man ska hitta nyttigheter till "småfolket" (fast det gör du ju så bra själv :-) ) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Maria, så glad du gör mig! Det handlar väl om en viss förmåga, men framförallt om intresse tänker jag. Matlagning och hälsa är ju mitt stora intresse. Din mamma har säkert massor med förmågor som inte jag har! Lilla Matderiven är en trevlig blogg, men det var ett tag sedan jag var inne där, så tack för påminnelsen! Ha en fortsatt fin dag! Kram till dig också!

      Radera
  4. Det är inte alla som har en egen kaka uppkallad efter sig! TACK säger jag å Iris vägnar :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack tack! Det lär nog bli fler Lilla I-skapelser!

      Radera
  5. Hej, jag vill gärna komma i kontakt med dig gällande en spännande tävling på ICA.se. Vänligen mejla mig på emil.blomqvist@ica.se för mer info.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för förtroendet! Och för er som är jättenyfikna på vad det handlade om. Jo, jag erbjöds att tillsammans med andra utvalda bloggare delta i en grilltävling. Men eftersom jag bara har några dagar på mig och har annat inplanerat inser jag att jag inte hinner testa något nytt. Det får bli en annan gång. Men självklart kul att få förfrågan.

      Radera
  6. Dela med dig av din bästa matupplevelse och ta chansen att vinna den grymma guiden Explore Food som innehåller matupplevelser till ett värde av 20 000 kr! :)
    http://adaras.se/2013/may/tavling-vinn-upplevelseboken-explore-food.html#comment

    SvaraRadera
  7. Oh, vilken sötis lilla fina Lilla! :)
    Och banankaka låter fantastiskt gott! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  8. Världen gulligaste unge! Hon är iallafall söt som socker själv :)

    SvaraRadera