onsdag 23 februari 2011

Nyttiga dadel- och russinscones - gluten- och mjölkfria



Scones är lätta och behändiga att svänga ihop när man har bråttom. Passar jättebra till utflykten eller till söndagsfrukost eller brunch när man kanske vill ha något mittemellan smörgås och fikabröd.
Som allt bakpulverbröd - och glutenfritt sådant  i synnerhet - är scones godast alldeles nygräddade och fortfarande lite ljumma, men de kan frysas och fräschas till i ugnen eller micron. De här blir lite grövre i konsistensen än vanliga scones eftersom de är gjorda på bovetemjöl. Vill du ha ljusare scones kan du testa med någon glutenfri mjölmix.
Du kan ta andra valfria bär än de föreslagna, ex vis blåbär, lingon, hallon, aroniabär, aprikoser.
Om du inte har allergiproblem kan du givetvis byta bovetemjölet mot dinkelsikt eller vanligt vetemjöl och utesluta fiberhusken. Sconesen blir då ljusare, inte lika grova. Du kan då behöva öka mjölmängden till 6 - 7 dl. Sojayoghurten kan bytas mot vanlig eller laktosfri yoghurt eller filmjölk, och det mjölkfria margarinet mot vanligt eller laktosfritt smör.


5 dl ljust bovetemjöl
2 tsk fiberhusk
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 dl finhackade dadlar
1 dl ljusa russin
½ dl pumpakärnor
100 g mjölkfritt, kylskåpskallt margarin
2 dl naturell sojayoghurt
1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser samt russin och dadlar i en stor bunke.
Smula ned det kalla margarinet med fingrarna till en smulig massa.
Vispa ihop yoghurt och vatten, och blanda ihop allt till en deg. Låt stå och svälla 5 minuter.
Dela degen i två delar, och lägg på bakpappersklädd plåt. Du kan också klicka ut enskilda scones. Jag gjorde hälften av varje.
Platta ut degkakorna lite med lätt mjölad hand, och skär ett kryss genom dem. Nagga också.
Grädda i ca 220 graders ugnsvärme, ungefär i mitten ca 12 - 14 minuter.
Låt svalna lite. Servera med smör, ost och någon god sylt, curd eller marmelad.






4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack, Jennie! Jätteroligt att du gillade sconesen!

      Radera
  2. Hej , vad kan man använda istället för soygurt ? Vi har soyaallergi i familjen. Ser jättegoda ut!
    Hälsn Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Åsa! Om ni tål vanlig mjölk går det jättebra med vanlig yoghurt av något slag, gärna en mild sort med lite högre fetthalt. Om inte skulle jag föreslå Havregurt från Oatly som - som ju framgår av namnet - är baserad på havre. Lycka till med baket!

      Radera