söndag 21 november 2010

Orange Peak – Kjerstis höjdarmarmeladDet här tycker jag faktiskt är en av mina bättre uppfinningar. Sitt namn har den fått dels p g a färgen, men också för att jag tycker att den är en "höjdare". Marmeladen är lättgjord, och jättegod till all slags ost, särskilt olika getostar och andra dessertostar med lite kraftig smak. Kan naturligtvis även ätas som vanlig marmelad på mackan. Ingefäran ger en speciell karaktär, men om du absolut inte tycker om den smaken kan du pröva med kanel i stället. Novembers tema för Månadens sötsak är färgglatt, så det här blir mitt bidrag.
Testa marmeladen till glöggkalaset så småningom, tillsammans med pepparkakor och god ost.

300 g morötter (skalad vikt)
300 g torkade aprikoser
300 g orange eller gula tomater
rivet skal och saft av en blodapelsin eller blodgrape (ca 1 dl)
1 bit skalad ingefära, ca 25 g
1 vaniljstång
4 dl vatten
ca 500 g syltsocker

Riv morötterna grovt, strimla aprikoserna, skär tomaterna i mindre bitar, och skala och hacka ingefäran. Blanda allt tillsammans med apelsinriv/saft, vatten och den delade och urskrapade vaniljstången i en rymlig, tjockbottnad kastrull. Låt stå en timme. Koka upp och småkoka under lock ca 25 - 30 minuter tills allt mjuknat. Höj värmen, tillsätt sockret, koka upp under omrörning, och koka kraftigt utan lock 3 minuter. Häll upp på rengjorda, varma glasburkar. Ha gärna kvar vaniljstången, det ser bara läckert ut. Satsen räcker till ungefär 3 st ”honungsburkar”.

Vill man ha lite mer syra i marmeladen kan apelsinen bytas ut mot lime.  
Välj gärna Kravodlade/ekologiska ingredienser om Du har möjlighet.Med en muffinsform som hätta, och ett fint band om, blir marmeladen en uppskattad gåbortspresent.

7 kommentarer:

 1. DU är en höjdare med alla dina goda recept och fina texter

  SvaraRadera
 2. Hej Kjersti! Jättefin blogg du har! Skönt att höra att det är många som inte bara ger upp för att de tex fått glutenintolerans :) Det går ju faktiskt att äta allt gott, man behöver bara lite tålamod och lite experimetnvilja.
  Den här höjdarmarmeladen måste jag prova någon gång!! Älskar getost och kan tänka mig att det blir smarrigt med marmeladen.

  SvaraRadera
 3. Tack båda två! Roligt Therése att du också hittat till mig. Vi får väl hjälpas åt att klura ut smarriga glutenfria recept. Må gott båda två!

  SvaraRadera
 4. Hej igen

  Jag utmanar dig lite :)

  http://teatravel-glutenresan.blogspot.com/2010/11/jag-har-blivit-utmanad.html

  SvaraRadera
 5. Imponerande vackert och snygga bilder!

  SvaraRadera
 6. Tack, det värmde! I synnerhet sedan jag tittat in hos dig och sett vilka otroligt vackra konstverk du skapar. Ha en bra dag!

  SvaraRadera