lördag 12 februari 2011

Fikonmarmelad med lime, rom och valnötter


Längst bak i skafferiet hittade jag ett par påsar torkade fikon där datumet höll på att gå ut. Hur hamnade de där? Jag förvandlade dem raskt till en läcker marmelad, som smakar alldeles förträffligt till en god bit ost. Jag hade också i en skvätt rom för att förstärka smaken ytterligare, men om du inte vill använda alkohol hoppar du bara över den. Marmeladen blir god ändå.

450 g torkade fikon
4 dl vatten
saft av 2 pressade lime + rivet skal av en av dem
½ dl syltsocker
3/4 dl vit rom, portvin eller madeira
½ dl grovhackade valnötter

Klipp bort det hårda fästet på fikonen, och strimla dem. Lägg dem i blöt i vatten + lime minst några timmar, eventuellt över natten.
Koka upp och låt småkoka under lock ca 20 minuter. Ta av locket, och koka ihop ytterligare 10 minuter på lite högre värme, så att det tjocknar.
Tillsätt syltsocker och rom, och koka ytterligare någon minut.
Rör ned de hackade valnötterna, och häll upp på burk. Förvara i kylskåp.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar