söndag 5 december 2010

Vintervit mandelchokladkaka med havtornsgrädde och havtornstoppar - glutenfri




Den här kakan tänkte jag kunde passa nu i adventstider när kalasen avlöser varandra. Jag lockades av Marabous nya vintervita chokladkaka, och klurade ut det här receptet.
Kakan är naturligt glutenfri, men kan också bli mjölkfri om smöret ersätts med mjölkfritt margarin och Marabouchokladen byts ut mot ris- eller sojachoklad. Leta efter Organica eller Bonvita t ex. Kan köpas på nätet om du inte hittar den i butik.
Havtorn har en alldeles speciell smak, som man antingen tycker väldigt mycket om eller inte alls. Hör du till den senare kategorin väljer du någon annan garnering. Den vita chokladkakan gifter sig bra med vilken bärsmak som helst.

125 g smör
180 g vit choklad, ex vis Marabou Vintervit - en hel kaka helt enkelt
3/4 dl socker
3 ägg
2½ dl mandelpulver
1 tsk bakpulver
rivet skal av en halv citron eller lime
1 msk citron- eller limesaft

Garnering:
1 ½ dl vispgrädde
1 - 1½ dl havtornsmarmelad
havtornstoppar eller annan valfri garnering

Hacka chokladen.
Smält smöret tillsammans med chokladen i en rymlig kastrull. Rör genast ned sockret. Det ser lite konstigt ut eftersom smöret skiljer ut sig, men det rättar till sig när övriga ingredienser kommer i, så bli inte förskräckt.
Låt svalna lite, och rör ned de lätt uppvispade äggen, samt citronsaft och citronskal.
Rör ned mandelpulvret blandat med bakpulvret, och rör till en jämn smet.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form ca 20 - 22 cm diameter, och smörj botten och kanterna väl.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, på nedersta falsen, ca 20 - 25 minuter.

Låt svalna helt, helst i kylskåp över natten, innan du precis före servering vispar grädden med havtornsmarmeladen, och garnerar med topparna.






6 kommentarer:

  1. Hej Kjersti! vad kul att du hittade min blogg, jag är ganska ny när det gäller bloggande och är inte så där jätte haj på det. nu har jag varit in på din blogg och kikat och den är jätte fin och kommer självklart fortsätta besöka din sida. Ha det så bra. Pernilla Bamses honung

    SvaraRadera
  2. Hej Pernilla, och välkommen! Jag är också novis på det här med bloggande, men det viktiga är ju att man gör så gott man kan och inte jämför sig med andra mer rutinerade. Har förstått - efter mina två månader - att bloggvärlden är en värld för sig. Roligt med utbyte dock, speciellt när man har lite speciella kostbehov som vi. Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Hej Kjersti!

    Thanks kindly for the tip about where to find almond meal. Did you pay 85 crowns for 100g or 500g?

    Greetings all the way from Australia =)

    SvaraRadera
  4. Hallo Jessica! I`m so glad I could help you! I payed 85 crowns for 500 g. In the shop you can also find roasted hazelnut meal to bake with. Good luck, and welcome back to my blog!
    Greetings from Kjersti

    SvaraRadera
  5. Hello again Jessica! I forgot to tell that they don`t deliver outside EU, but from your own blog I understood that you are living in Sweden right now?

    SvaraRadera
  6. Wow, impossibly cheap for Sweden! If I have any more questions about where to find ingredients I'll be sure to send them your way =)

    I am visiting Australia at the moment but I will be heading back to Stockholm shortly.

    SvaraRadera