Friterad camembert med hjortron är ju en klassiker, väldigt god dessutom. Dessvärre är jag inte så duktig på det här med fritering. Är nog lite räddhågsen, och har kanske sviter efter att ha jobbat på brännskadeavdelningen en gång i tiden, och sett vad fritering kan ställa till med. Men det finns ju andra sätt att avnjuta den goda osten. En bit Brie som var kvar från julafton, fick sällskap i ugnen av rostade nötter med en helt ljuvlig kanelsmakande äppelsirap som jag köpte när vi mustade våra äpplen på Äppelfabriken i höstas. Det går även bra med flytande honung, agavesirap eller Cane Syrup, om du inte är lika lyckligt lottad som jag att ha en flaska äppelsirap i skafferiet. Med knappt tinade björnbär till blir det en efterrätt i nyårsklass.
Beräkna för fyra personer ca
300 - 350 g Brie eller Camembert - inte alltför mogen
50 g naturella cashewnötter
50 g skållade, skalade mandlar
50 g pumpakärnor
3/4 dl valfri sirap eller flytande honung
frysta tinade björnbär, hjortron eller blåbär - så mycket du har råd och lust med
Rosta nötter, mandlar och pumpakärnor i en het, torr panna tills de blir ljust bruna. Passa noga, och rör hela tiden så att det inte bränns.Tillsätt sirapen och rör om.
Fördela osten på ett ugnsfast större fat eller i portionsformar, fördela nötmassan runtom, och ställ in i ugnen på 225 grader, ca 5 - 8 minuter. Osten ska börja smälta en aning.
Lägg på bären, och avnjut omedelbart med något gott att dricka därtill.
PS Nästa år ska jag faktiskt testa att göra egen äppelsirap. Det borde väl inte vara så svårt. DS
Vilket bra och smaskigt tips, har en briebit i kylen som får gosa till sig till imorgon innan ugnen.
SvaraRaderaÄppelsirap borde inte vara så svårt, låter enkelt iallafall ;-) Blir spännande att se när du testar! God fortsättning och Gott nytt år!
Tack detsamma Therése! Hoppas du haft en bra julhelg! Ja,det här rekommenderas varmt. Vi åt det igår kväll, och det var hur gott som helst. Ha en bra dag och en fin nyårashelg!
SvaraRaderaDet blir svårt att välja mellan alla dina förslag.
SvaraRaderaHälsningar från Juhonpieti.
Hej!
SvaraRaderaDet är MOnica och jag som är anonyma!
Hej! Roligt att ni hörde av er! Tja, ni får väl göra en efterrättsbuffé helt enkelt. Ha en riktigt fin nyårshelg!
SvaraRadera