söndag 19 december 2010

Alternativ Zebrakaka - gluten och mjölkfri

Det går alldeles utmärkt att göra Zebrakakan både gluten- och mjölkfri, även om den inte blir riktigt lika saftig och "tät" i konsistensen som den på vanligt vetemjöl. Kakan på bilden är av den alternativa sorten. Om du inte tål mandel, använder du ris- eller sojamjölk i stället för mandelmjölk, och utesluter mandelmassan. Ta då i stället lite mjöl till. Man kan tycka att det är lite missvisande med namnet kokosolja, eftersom den faktiskt är ganska fast i konsistensen. Det beror helt enkelt på att i de länder där den tillverkas är det faktiskt en olja, eftersom den blir flytande redan vid 24 - 25 grader. På våra breddgrader får vi värma den i vattenbad så att den blir flytande.
Originalreceptet på Zebrakaka hittar du här.


50 g kallpressad kokosolja
2½ dl bovetemjöl
2½ dl socker
2½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1½ tsk fiberhusk
100 g mandelmassa
2 ägg, delade i gulor och vitor
1½ dl mandelmjölk
1 tsk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
½ tsk mald ingefära

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält kokosoljan i vattenbad.
Blanda mjöl, socker, bakpulver, husk, vaniljsocker och finriven mandelmassa i en stor bunke.
Vispa ihop äggulorna med rumsvarm mandelmjölk, och rör ned i skålen tillsammans med kokosoljan. Blanda väl, och vänd sedan försiktigt  - t ex med en degskrapa - ned de hårt vispade äggvitorna.
Häll ca 2/3 av smeten i en väl smord och bröad 1½ - 2-liters kransform. Rör ned kryddorna i resterande smet, och häll den över den andra smeten. Rör eller lyft i smeten med en gaffel eller provsticka så att kakan marmoreras fint och blir randig. Grädda kakan på ugnens nedersta fals ca 50 minuter. Prova med en sticka, kakan är klar när stickan känns torr. Låt vila några minuter i formen innan den stjälps upp och får svalna, gärna på ett galler.

2 kommentarer:

  1. Vilken trevlig blogg du har. Här kommer jag kika in mera.. :)
    GOD JUL!

    SvaraRadera
  2. Tack Helena! Du är så välkommen tillbaka! GOD JUL själv!

    SvaraRadera