lördag 4 december 2010

Mandel- och sesamkex - gluten- och mjölkfria

Renée Voltaire gör otroligt mycket bra produkter, som jag ofta använder i matlagningen. Bl a gör hon gluten- och mjölkfria sesamkex, som är direkt beroendeframkallande. Tyvärr är de ganska dyra, så dagens utmaning har varit att exprimentera fram en egen sort. Eftersom försöket föll väl ut kommer här receptet. De är goda som snacks med något på, men klarar sig faktiskt också på egen hand. Jag kryddade mina kex med en italiensk kryddblandning som innehåller både rosmarin, basilika och timjan, och som har en ganska utpräglad smak av just rosmarin. Tycker man inte om den smaken tar man helt enkelt något annat. Kanske bara någon örtkrydda som timjan. Kryddblandningen innehåller även salt, så om du utesluter den behövs lite mer salt.
De här kexen är också ett bra alternativ för dem som vill minska på kolhydratintaget. De innehåller minimalt med kolhydrater, men däremot en hel del nyttigheter som proteiner, bra fetter och en hel del mineraler.

2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
2 tsk kryddblandning Rosa Maria Italian Blend (från Oil & Vinegar) - eller valfri favoritkryddblandning
1 tsk bakpulver
½ tsk salt - öka på saltmängden om du inte har någon kryddblandning som innehåller salt
2 ägg

Blanda mjöl, frön och kryddor i en bunke, och rör ned äggen till en smidig deg.
Klicka ut på bakplåtspapper, och platta ut med mandelmjölade fingrar.
Grädda ca 15 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Låt kallna på galler, utan bakduk, så att de håller sig torra och spröda. Jag fick ut 40 kex av degen.
Förvara dem torrt och lufttätt.



4 kommentarer:

  1. Mums! De där ska jag testa!

    SvaraRadera
  2. Jag med - har blivit beroende av icas ekologiska sesamkakor från I love eco-serien den senaste veckan. de är också goda - men att göra själv är ju så mycket bättre!! Blir bak i veckan!!

    SvaraRadera
  3. Bakade dem igår, de tog slut idag. Farligt goda alltså! :)

    SvaraRadera
  4. Haha, vilken tur att de bara är farligt goda! I övrigt är de garanterat ofarliga. T o m nyttiga faktiskt!

    SvaraRadera