lördag 25 december 2010

Glöggkokta fikon med smak av choklad och chili

Nästan löjligt enkelt är detta recept, men blir så gott. Och visst måste man få unna sig en efterrätt ibland, i synnerhet om huvudrätten är av lättare slag. Passar bra som avslutning på julmiddagen.
Jag använde mig av Dufvenkrooks alkoholfria glögg med smak av choklad och chili, men du kan naturligtvis ta någon annan smak på glöggen om du hellre önskar det. Du väljer själv om du vill ha fikonen hela eller delade i mindre bitar.
Beräkna per person

3 - 4 torkade fikon, beroende på hur stora de är
1 dl glögg

Lägg fikonen i blöt i glöggen någon timme. Koka upp, och låt småkoka tills fikonen är helt mjuka. Det är svårt att ange koktid, eftersom fikonen kan variera i hårdhet. För mig tog det ca 15 minuter.
Ta upp dem, och koka ev ihop glöggen lite ytterligare.
Servera fikonen varma eller avsvalnade med en klick grädde, eller en blandning av grädde och yoghurt. Eftersom fikonen är ganska söta föredrar jag det senare alternativet för att få en lite syrlig brytning.
Mjölkallergiker byter till ris- eller sojaalternativ.


Ser ni så koncentrerad jag är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar