söndag 12 december 2010

Julkryddiga köttbullar



Inget julbord utan köttbullar, i alla fall hos oss. De här har fått lite extra julig smak av kryddpeppar, ingefära och kanel. Förutom på julbordet passar de ihop med ett gott potatismos, eller varför inte en linssallad med grönkål och soltorkade tomater. Receptet på den kommer om någon dag, men i morgon är det lucia, och då serveras det en äpplepaj med luciasmak.
Vegetarianer byter ut kalvfärsen mot ex vis quornfärs, hoppar över ansjovisen och kryddar i st lite extra med mer salt och andra kryddor.


500 g finmalen kalvfärs
1½ dl hirsflingor, boveteflingor eller havreflingor, gärna ekologiska
1½ dl vatten
1 ägg
5 filéer hummeransjovis
2 msk hummerspad
2 medelstora vitlöksklyftor
2 krm nymalen vitpeppar
2 krm nymalen kryddpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk kanel
ev lite salt
olivolja/smör eller ghi till stekning


Blanda ihop flingor, vatten, uppvispat ägg, mosade ansjovisfiléer, ansjovisspad, pressad vitlök och kryddorna i en bunke. Låt stå ca 10 minuter.
Arbeta ned färsen, och rör den riktigt smidig och elastisk.
Forma köttbullar, med vattensköljda händer, och stek dem gyllenbruna i en blandning av olja/smör alt ghi. Stek gärna ett smakprov, och justera ev kryddningen.




2 kommentarer:

  1. De var supergoda! Blir det några till jul kanske ?.........

    SvaraRadera
  2. Förhoppningsvis ska jag hinna trilla ett gäng nya köttbullar till jul.

    SvaraRadera