söndag 7 november 2010

Marabou Surprise/Kladdkaka med kondenserad mjölk - glutenfri

Idag är det kladdkakans dag, snappade jag upp i Aftonbladets Mat & Vinbilaga (jag lyckades inte motstå den frestande kladdkakan på omslaget). Det är otroligt så många olika firardagar det finns! Varför just den 7 november utnämnts till detta har jag ingen aning om, men jag får väl hänga med och bjuda på en av mina favoriter. Det kanske låter väldigt stöddigt, men fick jag bara äta en endaste kladdkaka till i mitt liv, så tror jag faktiskt att jag skulle välja denna. Brytningen mellan det söta "tryffliga" och det salta är oemotståndlig.
Förra året var jag ju med och tävlade i Kladdkake SM, och jag blev så inspirerad av den fantastiska dagen på Nordiska Museet och all ljuvlig choklad, att jag gick hem och komponerade denna kaka. Ett plus är att den är glutenfri. Den får bilda final på min önskemiddag - givetvis accompanjerad av Mma Ramotswes favoritdryck. En stor kopp Roibooste.

1 burk sötad kondenserad mjölk, 400 g - inte den osötade varianten
150 g mörk choklad, ex vis Marabou Premium 86%
3 medelstora ägg – delade i gulor och vitor
2 msk Maizena majsstärkelse
1 tsk äkta vaniljsocker

Glasyr:
¾ dl vispgrädde
1 msk Cane Syrup (Dansukker)
1 kaka Marabou Sensation Caramelized Almonds Sea Salt, 133 g

Hacka chokladen fint.
Värm upp mjölken tillsammans med chokladen under ständig omrörning (bränns lätt), tills allt smält. Låt svalna lite.
Vispa upp äggulorna lätt och rör ned dem i chokladsmeten.
Vispa vitorna hårt, först enbart vitor, sedan tillsammans med mazenamjöl och vaniljsocker, och vänd också ned äggvitevispet i smeten. Blanda väl.
Bred ut i en mycket väl smord form, gärna med släpp-lättbeläggning. (jag klämmer för säkerhets skull även fast ett smort bakplåtspapper i formen).
Grädda ca 22 - 25 minuter, längst ned i ugnen, i 175 graders ugnsvärme. Kolla med jämna mellanrum, den får inte bli för torr.
Kakan pöser upp lite, men säckar ihop när den kommit ur ugnen. Tryck gärna till lite i kanterna, så att den blir jämn.
Koka upp grädden tillsammans med Cane Syrup, och bryt ned chokladen. Rör till en jämn "fudge". Låt svalna lite, och bred ut över den något avsvalnade kakan.
Låt svalna helt, i kylskåp över natten, innan kakan försiktigt lossas ur formen.

Servera kakan riktigt, riktigt kall med vispad grädde och valfria bär. Jättegott till är en citrusblandning av vanlig apelsin blodapelsin och grapefrukt i skinnfria klyftor, eller tärnad mango, som får marinera i en sockerlag smaksatt med kanel, stjärnanis och vanilj. När det är säsong för det, är färska jordgubbar/hallon  inte heller dumt, ev marinerade i lite likör.






6 kommentarer:

  1. Intygar - fantastiskt god! Har tipsat om bloggen till lovisa på jobbet som redan skrivit ut recept på morotsbröd och kikärtsbiffar :) PUSS

    SvaraRadera
  2. Roligt att få receptet på din kladdkaka från SM-tävlingen. Skall baka den genast när jag fått nya tänder!

    SvaraRadera
  3. Hej!Just den här kakan har jag aldrig tävlat med, men blev inspirerad till den av förra årets tävling. Tävlingskakan finns också på bloggen, den 16 oktober. Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. låter super gott... jag som ääääälskar kondeserad mjölk.. ska prova den. :-)

    SvaraRadera
  5. Hej Susheel! Såg att du lagt upp dig som följare av bloggen. Vad roligt! Välkommen! Jag tycker absolut du ska testa kladdkakan, den är faktiskt ett av mina mest lyckade experiment. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  6. Det är jätte roligt att följa up din blogg. Så fina bilder och du är jätte duktig med maten... Så spännande.

    SvaraRadera