fredag 19 november 2010

Lättgjord äppelefterrätt – gluten- och mjölkfriHar du äpplen kvar? Då tycker jag du ska unna dig denna lättgjorda och goda efterrätt, efter en soppmiddag t ex. Hirsflingor är nyttiga, och innehåller bl a järn och andra mineraler. Agavesirap är ett lite mer GI-vänligt alternativ än vanlig sirap och även honung, och bidrar därmed till att hålla blodsockret mer stabilt. Den framställs ur agave, som är en kaktusliknande växt från Sydamerika, och kallades av aztekerna för "Gudarnas nektar". Den finns både i en ljus och en mörk variant, och finns numera att köpa lite varstans.

4 – 6 äpplen, beroende på storlek
1 dl hirsflingor
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
2 - 3 msk agavesirap - kan bytas mot flytansde honung
ca 40 - 50 g ghi, kokosolja eller mjölkfritt margarin

Smörj en ugnsfast form, och sätt ugnen på 200 grader.
Skala och klyfta äpplena, och fördela dem i forman.
Blanda hirsflingor, kanel, vaniljsocker och ingefära, och strö blandningen över äpplena. Blanda runt.
Ringla över agavesirapen/honungen, och klicka ut ghin eller margarinet så att det fördelas jämnt.
Grädda tills äpplena mjuknat och fått fin färg, ca 20 - 30 minuter.
Servera med mandelgrädde.

Du kan byta ut hirsflingorna mot boveteflingor eller quinoaflingor, och även mot havregryn om du tål det. Det mjölkfria alternativet kan bytas mot vanligt smör och vanlig grädde om man önskar det.

På besök i Stockholm i somras hittade jag en helt ljuvlig ingefärssirap i den ayrvediska affären Veda Lila. Den ringlade jag över jordgubbar, som jag frossade i hela sommaren. Om du får tag på den, eller liknande byter du ut honungen/agavesirapen mot den för extra fyllig ingefärssmak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar