Vem kan motstå ett lila och ett knallorange blomkålshuvud? Jag kunde det inte, trots att det kostade nästan dubbelt så mycket som vanlig vit blomkål. Gick hem och kokade denna soppa, lättgjord och med få ingredienser. Den blev jättegod! Naturligtvis kan du använda vanlig vit blomkål också. Då tar du bara undan en del av blomkålsbuketterna innan du mixar resten av soppan. Mjölkallergiker kan använda ris- eller sojagrädde, och i stället för blåmögelost ta sojafärskost, som är smaksatt med örter och vitlök. Det blir inte riktigt samma sak, men smakar helt OK.
ca 500 g lila blomkål
ca 500 g orange blomkål
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 klyfta vitlök
2 dl grädde
50 g blåmögelost
Skölj och dela den lila blomkålen i mindre bitar. Koka upp med vatten, vitlök och buljongtärning, och låt småkoka ca 8 minuter under lock.
Tillsätt grädde och blåmögelost, och mixa soppan helt slät.
Under tiden som soppan kokar, sköljer du och delar den orange blomkålen i mindre buketter, och förväller ca 5 minuter i kokande, lättsaltat vatten, i en annan kastrull.
Häll upp soppan i skålar, och lägg i de oranga blomkålsbuketterna. dekorera ev med något grönt.
Gott bröd till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar