lördag 13 november 2010

Äppelmarmelad med kanel, vanilj och stjärnanis


Idag tänkte jag bjuda på min äppelmarmelad, som jag gjorde förra helgen, och som vi njöt till ekologisk getost från Gullspira Gårdsmejeri. Annan getost eller dessertost fungerar naturligtvis också bra. Maken som tål gluten fick också några Finn Crisp till. Jag hade inga glutenfria kex hemma så jag ägnade mig bara åt sovlet. Mums! Satsen räckte till 3 st
750 g "honungsburkar". Förvara marmeladen i kylskåp. Fin som gåbortspresent med ett litet tårtpapper som hätta och vackert snöre om.

1,5 kg äpplen, gärna blandade sorter - obs skalad vikt
2, 5 dl vatten
saften av en pressad citron
2 kanelstänger
1 vaniljstång
2 stjärnanis
2 dl ljust muscovadosocker
1 dl syltsocker med pektin
1 tsk citronsyra

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Lägg i en kastrull, tillsammans med vatten, pressad citron, kanelstänger, stjärnanis, och den snittade och urskrapade vaniljstången.
Koka upp och låt småkoka under lock, ca 30 minuter, tills äpplena mjuknat, men fortfarande är lite "bitiga".
Tillsätt muscovadosocker och syltsocker, och koka under omrörning ca 5 minuter, tills sockret smält. Passa noga, det "skvätter" rejält. Inga barn i närheten, tack!
Rör ut citronsyran i lite av den heta äpplemassan, och rör sedan ned det i resten.
Häll genast upp på varma burkar som du steriliserat i ugnen, 100 grader, ca 10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar