onsdag 10 november 2010

Ugnsbakad torskrygg med spenat- och tomatcouscous



Jag är alltid på jakt efter glutenfria alternativ, och hittade nyligen på Hemköps glutenfria hylla "couscous" gjord på majsgryn. Den blir definitivt inte lika fluffig som vanlig couscous, men kan ändå vara ett alternativ att variera med för den som inte tål gluten. Du kan också använda quinoa och i övrigt göra som i receptet. Torskrygg kan bytas mot annan vit, fast fisk, ex vis hoki. Tänk bara på att använda "grön" fisk, som är godkänd av Världsnaturfonden. Är du osäker så gå in på deras hemsida och titta. http://www.wwf.se/ Om Du inte redan har en digital termometer, så vill jag verkligen rekommendera dig att köpa en. Jag använder den till allt för att få perfekt innertemperatur, både till kött, fisk och matbröd. Kostar inte särskilt mycket, om man inte köper Rolls-Roycevarianter förstås.


4 portionsbitar av torskrygg à ca 150 g
ca 1 msk dill- och citronkrydda från Granit, alternativt annan fiskkrydda eller citronpeppar (kanske mindre mängd då)
havssalt från kvarn

4 portioner couscous
1 grönsaks- eller hönsbuljongtärning
1 förpackning babyspenat
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater i olja + lite av oljan

Tina fisken om den varit fryst, och lägg den i en smord ugnsfast form.
Stöt gärna kryddan lite i en mortel, den är ganska "grov", och strö den över fisken.
"Kvarna" också över lite salt.
Baka i ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar ca 58 grader.

Koka couscousen enligt anvisning på paketet, men med tillsats av buljongtärning.
Skölj spenaten, och låt den "säcka ihop" några minuter i varm panna.
Blanda couscousen med spenat och soltorkade tomater. Ta gärna med lite av den kryddiga oljan.
Lägg upp och servera, gärna med någon salladsblandning till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar