måndag 8 november 2010

Kålpudding Nam Nam med bärsalsa


Det är så kul med alla roliga kryddblandningar och matinfluenser från andra länder. Jag älskar att botanisera bland utbudet i olika affärer. Roligt också att blanda lite oväntade kombinationer till s k cross-overmat. Jag föll för ett härligt savoykålhuvud, och fick för mig att laga en kålpudding med indisk smak. När jag sedan upptäckte den roliga bärblandningen i frysdisken blev tillbehöret givet. Färgsprakande och med massor av nyttiga vitaminer. Puddingen räcker gott och väl till 4, men serverar Du också potatis till räcker den säkert till 6. Rester passar väldigt bra i matlådan. Vegetarianer tar quornfärs eller sojafärs (följ anvisningar på förpackningen), mjölkallergiker/veganer tar neutral ris- eller sojamjölk.

500 - 550 g fin, färsk savoykål
2 msk rapsolja
lite salt från kvarn
450 - 500 g kycklingfärs, lammfärs eller blandfärs
5 msk potatismjöl
2 msk Garam Masala alt 1 påse Garam Masala kryddmix (Santa Maria)
1 tsk salt
5 dl mjölk, gärna gammaldags

Ta bort den grova mittstocken, och strimla kålen fint. Skölj.
Fräs kålen lätt i oljan under omrörning, och låt den sedan mjukna på svag värme under lock ca 5 minuter. Ska ej bli brynt, bara mjukna. Brukar räcka med det vatten som är kvar efter sköljningen, men tillsätt annars någon msk vatten om det verkar torrt. Salta lätt.
Rör färsen smidig med potatismjöl, salt och krydda, och tillsätt sedan mjölken lite i taget till en lös färs. Använd gärna elvispen för att få allt jämnt blandat.
Bred ut hälften av kålen i en oljad eller smord form, häll över färsen, och bred över resterande kål. Klicka ev över lite matfett. Grädda i ugnen, 175 grader, ca 40 minuter.

Salsa:
1 pkt fryst bärblandning - goji, havtorn, blåbär, björnbär, tranbär, röda vinbär (ICA)
½ liten gurka
1 msk vit balsamvinäger eller champagnevinäger
2 tsk ljust muscovadosocker
½ tsk havssalt

Gröp ur och tärna gurkan. Blanda vinäger, socker och salt, och lägg ned de frysta bären. Låt dem bli knappt tinade, och lägg även ned gurkan. Servera till kålpuddingen.
Bärblandningen kan bytas mot ex vis ½ pkt frysta tranbär eller lingon, samt ½ pkt fryst, tärnad mango. 

3 kommentarer:

  1. Oj vad spännande och gott det låter!

    SvaraRadera
  2. Ja, inte sant? Även Dad som ju kan vara lite skeptisk till "konstiga" kryddor ibland föll till föga och tyckte det var gott.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset om bärblandningen!

    SvaraRadera