onsdag 1 december 2010

Gluten- och mjölkfria pepparkakor






Den här tiden på året vill jag gärna äta pepparkakor, och har ofta köpt färdiga från Semper. De är väl helt OK, men uppriktigt sagt ganska hårda och "knalliga", och innehåller dessutom en hel del ingredienser som jag helst undviker. Bestämde mig därför för att försöka exprimentera fram ett eget recept på glutenfria- och mjölkfria pepparkakor som alla kan äta och tycka om. Det blev ett misslyckat försök - där jag skam till sägandes var tvungen att kasta bort degen trots föresatsen att inte slänga något - men det andra försöket blev riktigt, riktigt lyckat. Jag är supernöjd!
Jag tror inte den pepparkaksdeg är född som är alldeles lätt att kavla, och denna är inte ett undantag, även om det går när man beväpnar sig med ett visst tålamod. För mig tröt det efter ett tag, och jag övergick till att göra en rulle, och skära ut vanliga, enkla, runda kakor. Mums med lite ost och kanske någon av mina egengjorda marmelader! Kryddningen är ganska "lagom" men går att öka på om du vill ha kraftigare smak. Lycka till!



150 g kallpressad kokosolja - ej smält
1 dl vatten
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl mörkt muscovadosocker
1 msk kanel
1 ½ tsk mald pomerans
1 ½ tsk ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 ägg
5 - 6 dl ljust bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk äkta vaniljsocker
1 tsk bikarbonat

Mät upp kokosoljan i en stor bunke.
Koka upp vattnet tillsammans med sockret och kryddorna, och låt koka någon minut under omrörning, så att sockret smälter.
Slå det hett över kokosoljan, och vispa tills oljan smält. Det blir som en tjock, kolaaktig smet.
Låt svalna till rumstemperatur, och vispa då och då.
Rör i det lätt uppvispade ägget.
Blanda mjöl - den mindre mängden -  vaniljsocker, fiberhusk och bikarbonat, och rör ned lite i taget. Rör till en jämn, blank deg.
Täck över, och låt stå kallt till nästa dag.
Ta fram degen och låt den bli rumstempererad, innan du tar upp den på väl bovetemjölat bakbord och formar de figurer du önskar.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 8 minuter. Passa noga. Några av mina grisar blev svedda på nosen!





6 kommentarer:

  1. Wow vilka fina pepparkakor! Tror du att din deg skulle kunna funka till ett pepparkakshus? Om man kavlar ut direkt på bakplåten?
    Hittar man kokosoljan i "vanliga" mataffären?

    SvaraRadera
  2. Hej och välkommen tillbaka till kalla Sverige! Jag tror visst att det kan funka till ett pepparkakshus, men att du då naturligtvis måste kavla ganska tjockt, och gärna direkt på plåten. Jag försökte ju göra dem ganska tunna, och då blev det lite "pickligt". Kokosoljan kan du dels köpa i nätbutiker, dels i hälsokosten och en del välsorterade "vanliga" butiker. Cocosa är nog vanligaste mkärket - och tror jag dyrast - men även Kung Markatta och Crearome har kokosolja. Berätta gärna hur resultatet blir! Hälsningar Kjersti

    SvaraRadera
  3. Tackar :) Ska kika om min Ica har kokosoljan, de har iaf mycke av Kung Markatta, så kanske har jag tur. Jag berättar hur det blir och om det blir ett glutenfritt pepparkakshus :)

    SvaraRadera
  4. Alltid lika roligt när man lyckas med ett eget recept. Fina ser de ut också!

    SvaraRadera
  5. Tack Emma!Ja, det är en härlig känsla när det lyckas. De flesta av mina recept - i stort sett alla - är egna påfund. Om inte så anger jag det tydligt. Men självklart inspireras jag av andra, både tidningar, kokböcker och nu på senare tid även bloggar. Din t ex. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  6. Läckert! Näst sista bilden var kanonfin :)

    SvaraRadera