Våra äpplen har varit väldigt sega i starten i år, och det är först de senaste dagarna som de varit klara att användas. Däremot har mängder av äpplen trillat av träden, och min käre hälft har haft fullt sjå med att kratta ihop och köra bort överflödet. Rådjuren har också fest vill jag lova. Man ser dem nästan dagligen nere i trädgården, mumsandes på äpplen.
Det här glutenfria äppelflanet är en riktig hit gott folk, så jag föreslår kort och gott att ni provar.
2 dl rismjöl
½ dl kokosmjöl
½ dl ljust råsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
1 tsk husk
2 krm bakpulver
80 g smör - eventuellt laktosfritt
1 stort ägg
1 msk grädde
125 g mandelmassa av god kvalitet
100 g mascarpone
1 stort ägg
2 - 3 fasta aromatiska äpplen - skalade, urkärnade och
tunnklyftade
kanel
äggula att pensla med
Blanda alla torra ingredienser till flanet i matberedare och
mixa ihop någon sekund.
Tillsätt kylskåpskallt smör i kuber, ägg samt grädde och
mixa ihop till en boll.
Samla ihop degen och låt den vila övertäckt med plastfolie
en halvtimme i rumstemperatur.
Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper till en rundel på
ca 29 - 30 centimeters diameter.
Mixa ihop mandelmassa, mascarpone och ägg och bred smeten
jämnt över flanet, men lämna en kant på ca 5 cm runtom.
Fördela äppelklyftorna över i en fint mönster och dofta över
kanel.
Vik sedan försiktigt upp kanten över äpplena och nyp till så
inte fyllningen kan rinna ut.
Pensla kanten med uppvispad äggula.
Grädda ett snäpp nedanför mitten i 175 grader ca 30 - 35 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar