Det hr blivit några blåbärsrecept nu, men det kan inte hjälpas. Det lär vara ett riktigt blåbärsår i år, så det kan väl passa. Den här goda glutenfria blåbärssmulpajen kan göras både med skogsplockade och odlade blåbär. Eftersom min skruttiga rygg och dito axel inte pallar för blåbärsplockande i skogen plockade jag på mig mina blåbär i affären. Det gick förträffligt det också. Det här var också en av de rätter jag bjöd på när UNT var här och gjorde matreportage.
Observera att jag använt kokosSMÖR, inte kokosolja i pajen. Det kallas ibland också för kokosmousse. Kokossmöret är pressat av torkat fruktkött från hela kokosnöten, och smakar fantastiskt både i bakverk, efterrätter och precis som det är på smörgås. Det finns av flera olika märken och kan köpas antingen på nätet eller i välsorterade hälsokostbutiker eller livsmedelsbutiker. Jag har bland annat köpt en sort på Life, och ICA Kvantum i Gränby har lovat mig att ta hem det för den som vill testa pajen.
600 g färska blåbär
1½ msk potatismjöl
1½ msk ljust råsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
50 g mandelspån
50 g kokoschips
50 g risflingor
100 g vit choklad - eventuellt laktosfri eller helt mjölkfri
125 g kokossmör/mousse
Lägg blåbären i en smord form.
Blanda potatismjöl, socker och vaniljsocker och strö över.
Blanda ihop mandelspån, kokoschips, risflingor och hackad vit chokladoch strö över blåbären.
Smält kokossmöret i vattenbad och fördela över smulet.
Grädda i knappt 200 grader ca 20 - 25 minuter.
Servera pajen lite ljummen med lättvispad grädde av valfritt slag.
Så gott det ser ut! Vart får du tag på den stora burken med kokossmör?? :) Ha det så bra!
SvaraRaderaBästa smulpajen Therése! Har gjort den hur många gånger som helst, både med blåbär, björnbär och plommon! Om jag inte minns fel köpte jag den på Gryningen i Stockholm. Brukar också finnas på Lifeland i Stockholm. På nätet också förstås. Lycka till att ha det bra du också!
Radera