torsdag 25 augusti 2016

Glutenfria rulltårtsbakelser med blåbärsmousse, grädde och färska blåbärGillar du rulltårtor? Älskar du kanske blåbär? I så fall föreslår jag att du ska slå till och göra den här rulltårtan, som är jättegod och som kan ersätta vilken annan tårta eller bakelse som helst. En lättbakad rulltårtsbotten och en lättgjord blåbärsmousse. Vad kan gå fel? Jo, om du glömmer någon ingrediens förstås! Första gången jag gjorde rulltårtan glömde jag av någon anledning bakpulvret. Det blev pannkaksrulltårta kan jag upplysa om! Men vi pillade i oss den också för smaken var det inget fel på!
Andra gången gick det bättre, och då använde jag dessutom hemgjord blåbärssylt.

3 stora ekoägg
1 1/4 dl ljust rårörssocker
1 msk limecurd eller citroncurd av god kvalitet
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mandelspån eller naturella kokoschips

2 dl blåbärssylt av god kvalitet
3 gelatinblad
1 ask mascarpone - 250 g
1 tsk vaniljsocker

1 dl grädde, vispad
färska blåbär

Börja gärna med blåbärsmoussen som behöver stelna några timmar i kylskåp innan den bres över rulltårtan. Beroende på blåbärssylt kan du behöva öka eller minska antalet gelatinblad. Är sylten mycket fast kanske du kan nöja dig med 2, om den är mycket lös kan du behöva 4. För sylten från Syltkrukan blev 3 alldeles lagom.

Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 10 minuter.
Hetta upp blåbärssylten i en kastrull och lägg i de blötlagda och urkramade gelatinbladen. Rör tills de smält helt och låt svalna lite innan du vispar i mascarpone och vaniljsocker. Ställ i kylen att stelna till.
Om du vill ha en helt slät mousse kan du sila blåbärssylt och gelatinblad. Personligen tycker jag bara det är trevligt med lite struktur, så det hoppade jag över.

Vispa ägg och socker riktigt, riktigt pösigt, nästan som maräng.
Vispa försiktigt i lime- eller citroncurden så det blandas men pöset inte försvinner.
Blanda ihop potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ned i äggpöset.
Blanda försiktigt om med en slickepott eller liknande och bred ut smeten på ett lätt smort bakpapper i en ugnsform. Smula över mandelspån eller kokoschips.
Grädda strax nedanför mitten i 225 grader 4 - 5 minuter. Passa jättenoga för det går fort och kan handla om sekunder mellan gräddat och bränt.
Stjälp upp på ett bakpapper (jag använder ett med struktur som gör att det släpper extra lätt) och drag försiktigt av det andra bakpappret.
Låt rulltårtsbotten svalna under ugnsformen så den inte torkar.

Rör moussen smidig och bred merparten över rulltårtan. Rulla ihop och lägg in i kylen på nytt, minst några timmar men gärna över natt.
Skär rulltårtan i bitar och garnera med kvarvarande mousse, vispad grädde och färska blåbär. Som rulltårtsbakelser räcker det här till 10 - 14 bakelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar