måndag 18 januari 2016

Härlig vegetarisk vintersoppa med rotfrukter, kål och bönor - helt veganVi äter soppor i ur och skur här hemma, i synnerhet på vintern när man  behöver lite extra värme inombords. Den här helt veganska soppan med rotfrukter, vitkål och vita bönor är ett exempel. Den har jag gjort massor med gånger med små variationer. Ibland blir det kikärtor i stället för bönor, ibland tar jag olika slags buljongpulver i stället för buljongtärningar, någon gång har jag pytsat i en burk skalade tomater. Soppan är lättgjord, det mest tidsödande är att tärna rotfrukterna. Gör en stor sats när du ändå håller på, för soppan är lika god att värma på dagen efter. Har du råd och möjlighet att köpa ekologiska ingredienser så gör det!! Det blir både godare och nyttigare.

De angivna mängderna avser redan skalade och ansade grönsaker. Mängderna är inte definitiva, du kan ändra och variera sinsemellan, bara mängden i slutändan blir ungefär densamma. Så här gjorde jag min vintersoppa nu senast.

500 - 550 g morötter
200 g palsternacka
200 g rotselleri
200 g kålrot
200 g vitkål
5 vitlöksklyftor
1,5 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar - Kung Markatta är favorit
1 tetra färdigkokta stora vita bönor - 380 g
1 dl finhackad persilja
några kvarnvarv vitpeppar eller svartpeppar
(eventuellt lite mer grönsaksbuljongpulver eller salt)
1 dl olivolja

Skala och tärna rotsakerna, strimla vitkålen fint, skala och tunnskiva vitlöken.
Hetta upp olja i en rymlig tjockbottnad kastrull eller gryta och fräs alltsammans under omrörning några minuter. Det ska inte brynas, bara bli blankt och mjukna lite.
Slå på vatten och smula ned buljongtärning.
Låt koka upp och sedan småkoka under lock tills allt känns mjukt, 25 - 30 minuter.
Spola av bönorna i kallt vatten och häll ned dem och persiljan. Kvarna över peppar. Låt allt bli varmt.
Smaka av. Tillsätt eventuellt lite extra buljongpulver eller salt.
Servera med gott bröd. Om du äter mjölkprodukter är det gott med en klick smetana som smaksatts antingen med mosad fetaost eller riven parmesan i soppan.

Ha en finfin Köttfri måndag allihop!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar