onsdag 27 januari 2016

Glutenfri sockerkaka med smak av apelsin - laktosfri eller mjölkfri vid behov



Det här är en av mina bättre sockerkakor gott folk! Den är supersaftig och supergod, och ingen av alla dem som smakat den har kunnat ana att den är glutenfri. Det tar jag som ett hyfsat gott betyg.

Jag har gjort kakan flera gånger redan. En gång tog jag ut hinnfria klyftor av en apelsin och mixade dem, de andra gångerna har jag bara tagit pressad apelsin. Den som vill kan förstärka apelsinsmaken med lite apelsinlikör eller apelsinarom, men det är ingalunda nödvändigt. Vill du ha annan smak på kakan kan du i stället för pressad apelsin öka på mängden grädde - eller ta bara mjölk - och sedan smaksätta med exempelvis mint, kakao, bittermandelarom, citron, pepparkakskryddor, kardemumma eller något annat. Du kan även sätta smak på kakan med olika bärpulver. Igår när jag gjorde kakan tog jag förutom pressad apelsin 2 matskedar av mitt härliga apelsin/morotspulver från Rawpowder. Det blev både gott och lite extra nyttigt. Bild i det här inlägget.

Jag har också gjort kakan med två olika sorters husk, dels det riktigt finmalda, "vanliga" som brukar finnas på glutenfrihyllorna i affären, dels det lite grövre från Recomarket som jag beställer på nätet.. Med den "vanliga" husken blir huskgröten lite tjockare, och du kan nöja dig med 2 dl rismjöl.

Sockerkakan är naturligt glutenfri och förvandlas lätt till helt mjölkfri med mjölkfritt margarin och någon alternativ gräddsort.

Första gången jag gjorde kakan vägde jag ingredienserna, sen har jag hoppat över det och bara tagit volymmåtten.

100 g smör
1 dl grädde
1 dl pressad apelsin eller mixade hinnfria aplsinklyftor - ca 100 g
rivet apelsinskal - under förutsättning att du har en ekoapelsin, annars hoppar du över det
2 msk husk

3 stora ekoägg - 197 g
1½ dl ljust rårössocker - ca 140 g
2 tsk äkta vaniljsocker
2 - 2½ dl rismjöl - 2½ dl vägde ca 170 g - beroende på vilken sorts husk du använder
2 tsk bakpulver
(2 msk apelsin/morotspulver)

Sätt ugnen på 175 grader, och smörj en form mycket väl. Bröa med glutenfritt ströbröd, mandelmjöl eller kokosflingor. Jag använde kokosflingor. Min nötta och lite småbuckliga form har gått i arv från min mormor, som drev bageri i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet, och jag tycker det är så mysigt att använda den och tänka på alla de gånger som mormor och sedan min mamma har bakat sockerkakor i den! Jag tror bestämt att kakorna blir lite extra goda i den formen!

Smält smöret och häll i grädden. Låt svalna lite ytterligare och häll i pressad apelsin och rivet apelsinskal. Tillsätt husken lite i taget under ständig vispning. Häller du i allt på en gång är risken stor att det bildas klumpar. Låt stå och svälla 10 - 15 minuter tills det blir som en lös mannagrynsgröt.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt fluffigt och pösigt och tillsätt "huskröran". Vispa lite till med elvispen så allt blandas, och sikta sedan ned rismjöl blandat med bakpulver. Blanda om väl men försiktigt och grädda kakan 35 - 40 minuter, på gallret längst ned i ugnen. Prova med sticka fär säkerhets skull.

Låt kakan stå till sig några minuter och stjälp sedan upp den på fat. Låt svalna under en bakduk.
Om du vill kan du glasera kakan med lite florsocker utrört i pressad apelsin.
















4 kommentarer:

  1. Den här kakan ska jag testa, den såg jättegod ut! :)
    Varför använder du alltid råsocker istället för "vanligt" strösocker? Är det hälsosammare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Vad kul att du vill testa min sockerkaka!! Den är verkligen jättegod! Det är sant att jag försöker undvika vanligt vitt socker när jag bakar, och i stället använder rårörssocker, muscovadosocker eller kokossocker. De är inte lika hårt raffinerade som det vita sockret, och är därmed i alla fall LITE nyttigare eftersom en del vitaminer och mineraler bibehålls - även om socker alltid är socker. Det vita sockret är tillverkat av sockerbeta, medan rårörssocker och muscovadosocker är tillverkat av sockerrör. Kokossockret i sin tur är tillverkat av nektar från kokospalmen och är ännu ett snäpp bättre eftersom det har lägre GI och inte höjer blodsockret lika snabbt som de andra sockersorterna. Men som sagt, socker är socker och det är aldrig bra att äta för mycket av det. Visst kan du använda vanligt socker i kakan om du föredrar det. Lycka till och berätta gärna vad du tyckte om kakan!

      Radera
  2. Har testat! Klart bästa glutenfria sockerkakan jag gjort!!! Alla som åt var imponerade. Detta recept står nu som absolut favorit bland söta bakverk. Det enda negativa var att jag åt för mycket och känner mig proppmätt!!! Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad glad jag blir Jennie! Den kommentaren kan jag leva länge på! Tusen, tusen tack för din respons och berömmet! Då hoppas jag du ska göra kakan många gånger. Själv har jag redan gjort den fyra gånger den senaste veckan - men jag har inte ätit upp alla fjälv är det väl bäst att påpeka! Ha det bra Jennie!

      Radera