fredag 15 januari 2016

Glutenfri pasta med smakrik röra på champinjoner, grönkål, brysselkå, bacon och svarta oliverHäromdagen serverades den här goda pastarätten till lunch härhemma. Glutenfri pasta förstås - den här gången bönpasta av sojabönor - och till det en lättgjord, smakrik och grönsaksförstärkt röra på champinjoner, grönkål, brysselkål, oliver och bacon. Mumsigt värre med en rejäl driva Västerbottenost på toppen. Den här satsen borde räcka till fyra. Det gjorde den i alla fall här hemma.

För ett vegetariskt alternativ kan du i stället för bacon slanta ned en vegokorv - alternativt bara hoppa över baconet och förstärka med mer av det andra.

200 g bönpasta - fettucine av sojabönor

175 g ansade champinjoner
50 - 60 g renskuren grönkål
100 g ansad brysselkål
3 stora vitlöksklyftor
1 paket bacon - vanlig eller kalkonbacon för den som föredrar det
2 dl grädde - eventuellt laktosfri
40 - 50 g urkärnade svarta kalamataoliver - färdigurkärnade eller egenurkärnade
2 msk olivolja
salt och svartpeppar från kvarn

ca 100 g riven Västerbottenost

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Grovhacka champinjonerna, riv eller skär grönkålen i mindre bitar, ansa och skiva brysselkålen, skala och flisa vitlöken, skär eller grovhacka baconet i bitar, och kärna ur oliverna om du inte använder redan urkärnade.
Lägg champinjonerna i kall stekpanna och sätt på värmen. Fräs tills vätskan dunstat.
Tillsätt då olivolja, och lägg ned grönkål, brysselkål, vitlök och bacon.
Fräs runt under omrörning någon minut, och tillsätt sedan grädde. Kvarna över salt och peppar och låt puttra ihop under lock tills det är så mjukt som du önskar det. Det tog ungefär 6 - 7 minuter för mig.
Tillsätt oliverna och låt allt bli genomvarmt. Smaka av.
Lägg upp pastan i förvärmda tallrikar och slå röran över. Toppa med en rejäl driva ost och hugg in!!
Smaklig spis och ha en härlig fredag och en fin helg allihop! Här har vi riktig vargavinter, minus 22 och massor med snö. Vackert visserligen, men lite för kallt för min smak. Var försiktiga så ni inte förfryser näsorna!

2 kommentarer:

  1. Ser krämigt och gott ut. När vi var i Finland över jul tog jag en bönpastapåse gjord på sojabönor av mina föräldrar och jag tycker den är riktigt god. Kram och ha en fin fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för påhälsningen Katarina! Bönpasta är absolut ett bra glutenfritt alternativ till vanlig pasta. Finns flera olika bra sorter i samma serie. Vill du göra den goda pastarätten vegetarisk (och det vill du förstås) så går det också bra. Ha det fint du också, och en härlig helg! Kram!

      Radera