fredag 6 mars 2015

Nötytterfilé med smakrik och mustig glöggsås, ugnsbakade körsbärstomater och frästa champinjoner



Jag önskar sannerligen att jag kunde fånga på bild hur gott det här var! Jag hade egentligen tänkt göra en vanlig rödvinssås till den ugnsbakade nötytterfilén, men eftersom det stod en flaska med lite glögg kvar efter julens utsvävningar så bestämde jag mig för att sätta sprätt på såsen med den. Det blev ett lyckokast. Men, men, du kan också utgå från vanligt rödvin eller rött matlagningsvin. Har du ingen glögg men ändå vill ha glöggsmak på såsen kan du ta rött vin och låta lite glöggkryddor koka med i såsen. Smaka dig fram till en riktigt mustig och smakrik sås. Till filén åt vi ugnsbakade tomater (smaksatta med timjan) som jag marinerat i olivolja smaksatt med citron, sallad, samt färska champinjoner som jag bara fräste tillsammans med vitlök, lite salt, svartpeppar och en rejäl drös med persilja.

900 g nötytterfilé - svenskt kött förstås
3/4 msk gulaschkrydda från Zmaka - eller annan kryddblandning som du tycker om
1 tsk smulat flingsalt
olja/smör till stekning

Bind upp köttet till en fin form och bryn det runtom i smör/olja. Mortla ihop krydda och salt och gnid in köttet runtom. Lägg i en ugnsform, stick i en termometer, och sätt in i ugnen på 120 grader. Låt innertemperaturen gå upp till 65 - 67 grader. På förpackningen rekommenderades det 65 grader, men jag lät det gå upp ytterligare till 67. Köttet var ändå ordentligt rosafärgat. Låt köttet vila innan du skivar upp det. Sila av den sky som bildats.

Till såsen:

55 g morot
25 g rotselleri
½ gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 ½ dl glögg
½ msk dadelbalsamico
½ msk glutenfri soja
2 tsk maizenamjöl + lite vatten
olja/smör till stekning + en klick smör att blanka av såsen med
lite silad sky från köttet

Skala och fintärna morot och selleri, skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja/smör och låt det bli lätt brynt innan du häller på glögg, soja och balsamico. Låt småkoka utan lock ca 10 minuter och sila av. Häll den avsilade skyn i en kastrull och koka upp på nytt. Rör ut maizenaredning i en aning vatten och vispa ned i såsen. Häll också gärna i lite avsilad sky från köttet. Smaka av och blanka slutligen av såsen med en liten klick smör.

Lägg upp kött och tillbehör och ringla såsen över köttet.

Ha nu en fin inledning på helgen allihop!

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg! Varför har jag inte hittat hit tidigare?! :-) Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mia, så glad jag blir! Tja det finns ju ganska många matbloggar att välja mellan, så det är kanske inte så konstigt att du inte hittat hit tidigare. Men nu när du gjort det hoppas jag att du ska känna dig riktigt varmt välkommen närhelst du har tid och lust. Må så gott och ha en fortsatt fin söndag!

      Radera