fredag 20 mars 2015

Glutenfri pizza med champinjoner, bresaola och salladsmix



Nog vill ni väl veta vad jag gjorde med den andra halvan av pizzadegen, den som jag stoppade i frysen för att tas om hand vid senare tillfälle? Tja, och vill ni inte det så får ni det i alla fall, för så här blev vår pizza nyligen. Den avnjöts i sällskap med maken, Sanna och Robin en melodifestivalslördagskväll (puh, det var ett långt ord) nyligen. Nu ska ärligen erkännas att jag njöt måttligt av musiken, men desto mer av pizzan!

½ satgs pizzadeg enligt det här receptet

Tomatsås:
1 burk plommontomater
1 pressad vitlöksklyfta
1 - 2 msk osötad tomatpuré
1 tsk röd balsamico
en gnutta flytande honung
salt från kvarn
svartpeppar från kvarn

250 g ansade champinjoner
125 g scamorza eller fastare mozarella
1 tsk pestokrydda med ramslök - alternativt oregano eller timjan
80 g bresaola eller lufttorkad skinka
ca 20 g blandad finbladig salladsmix
lite riktigt fin kallpressad jungfruolivolja

Ta fram och tina pizzadegen om du liksom jag förvarat den i frysen.
Blanda alla ingredienser till tomatsåsen i en kastrull och skär sönder tomaterna i mindre bitar.
Låt koka utan lock på medelvärme ca en kvart så att en del av vätskan dunstar och såsen blir tjockare.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer tomatpuré, salt och peppar. Såsen ska ha fyllig smak. Låt svalna.

Kavla ut pizzadegen tunt på bakplåtspapper till samma storlek som ugnens plåt.
Förgrädda i 200 grader 5 minuter. Ta ut och höj värmen till 220 grader.
Grovriv scamorza/mozarella.
Bred ut tomatsåsen, och fördela osten. Lägg på skivade champinjoner. Strö över valfri krydda.
Grädda vidare ca 20 - 25 minuter i den höjda ugnsvärmen, strax nedanför mitten.
Ta ut, fördela de tunna skivorna bresaola, och strö över salladsmixen. Ringla lite olivolja över.
Sen är det bara att njuta! Det gjorde i alla fall vi.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar