torsdag 26 mars 2015

Glutenfria citroniga muffins med riven potatis och citroncurd



En kollossalt ensam kokt potatis. En halv citron. Lite citroncurd på botten av en burk. Tjaha, vad ska man ta sig till med det? Jamen, jag har faktiskt ett förslag. Gör de här jättegoda muffinsen och bjud på till fikat.

Eftersom jag första gången gjorde muffinsen en tisdag eftermiddag, och maken framåt kvällen muttrade om att han inte fått någon semla (hade totalt glömt bort att det var tisdag och att jag skulle tagit fram mina semmelbullar ur frysen) så gjorde jag raskt en semmelmuffins. En semla kan i stort sett se ut hursomhelst har jag insett när jag kollat på olika bloggar. Jag skar kort och gott bort ett lock på muffinsen, och spritsade lite grädde på innan jag satte tillbaka locket. Voila! Alla nöjda och glada. ÄVEN maken! Igår gjorde jag för säkerhets skull muffinsen på nytt - med en nyköpt burk curd - och då petade jag i physalis som är doppade i råchoklad. Förödande goda kan jag meddela. Dem köpte jag på Life hälsokostbutik.

2 stora ekologiska ägg - 134 g totalt
3/4 dl ljust rårörssocker
1 tsk äkta vaniljsocker
25 g citroncurd - eller 24 för att vara helt exakt
1 medelstor kokt kall potatis - 85 g
saft av en halv citron - ca 1/4 dl
3 msk kokosnötsmjöl
4 krm bakpulver
2 krm xantangummi
några chokladoppade bär, "chokladpluttar" eller annan choklad i små bitar

Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
Rör ned citroncurd, finriven potatis och citronsaft och blanda om.
Blanda mjöl, bakpulver och xantangummi och vänd försiktigt ned i smeten.
Blanda om väl och fördela smeten i 8 muffinsformar.
Tryck ned chokladpluttar i smeten och sätt in i ugnen på 180 grader.
Grädda ca 15 - 17 minuter.










2 kommentarer:

  1. Hej Kjersti!

    Du har inspirarat mig väldigt mycket när det gäller glutenfritt! Jag har bakat massor av dina bröd och de blir verkligen jättegoda. Tack så mycket för inspirationen!

    Nu vill jag ge dig ett recept på mjukt tunnbröd som man steker i stekpanna som är så himla gott! Det är gott att göra till frukost med smör och ost men det är minst lika gott att göra wraps av det och ha det som tortilliabröd till tacos. Testa om du vill! :)

    Lös upp 12 g jäst i 4 dl fingervarm mjölk (jag har bara testat med laktosfri men någon växtbaserad borde fungera). Vispa i 4 msk fiberhusk och blanda i 1/2 tsk salt, 1 dl rårismjöl och ca 2 dl havremjöl. Knåda ihop till en deg och låt jäsa 1 h. Kavla sedan ut till tunna runda bröd, jag brukar få ut 5 stycken. Stek på medelvärde och låt svalna på galler under bakduk. Ät och njut, de är verkligen jättegoda!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så glad jag blir över din kommentar Sara! Tusen tack för din respons! Och tack för receptet! Jag ska absolut testa det, kanske redan i morgon. Må så gott och ha en härlig helg!

      Radera