tisdag 10 mars 2015

Charmen med tarmen - och maffigt glutenfritt formbröd med allehanda nyttigheter som är bra för motsträviga magar



Var det nån som såg på Skavlan häromsistens, och intervjun med den unga, fantastiska tjejen - medicinaren och forskaren Giulia Enders -  som skrivit boken "Charmen med tarmen"? Nu är det väl ingen större nyhet att det är viktigt med en fungerande mage och en fungerande tarm, men Giulia Enders lyckas göra den kunskapen både rolig och intressant. Nyare forskning visar att obalans i tarmfloran kan ha kopplingar till så vitt skilda åkommor som depressioner, allergier och Alzheimers. Det är alltså på tiden att vi börjar kommunicera med våra magar och fråga hur de mår!

Och visst är det konstigt att det här med bajs är så tabubelagt och skämmigt fortfarande. När jag var liten trodde jag länge att fina filmstjärnor och kungar och drottningar aldrig bajsade! Men det gör de ju! ALLA gör det, varenda människa på vår jord, alltifrån dagsgamla bäbisar till 100-åringar. Ska man bli så gammal behöver man nog för övrigt ha en fungerande mage. Lilla I förkunnar glatt och högljutt - i vilket sällskap som helst - att hon är bajsnödig. Men vi vuxna smusslar och vill helst inte ens medge att vi behöver gå på toaletten. Vi rodnar upp över öronen om magen börjar "prata", och skäms nästan ihjäl oss om det råkar höras ett plums bakom toarumsdörren. Nu menar jag förstås inte att vi i tid och otid ska prata bajs, men nog är det väl på tiden att vi slutar skämmas över våra fantastiska och finurliga kroppar, våra magar och vårt bajs.

I sin bok lyckas Giulia Enders förmedla både massor med fakta, matvett och toavett. Dessutom är den både spännande, fascinerande och underhållande. Den tjejen kommer att få ett Nobelpris med tiden, det skulle inte förvåna mig! Boken har vunnit pris, och finns översatt till massor av språk. Den finns att köpa på bl a Bokus för 159 kronor. En god investering, tro mig!

Det här glutenfria formbrödet är verkligen ett bröd som i alla fall min mage mår bra av, och som hjälper till att kicka igång den när den någon gång emellanåt sätter sig på tvären. Jag har gjort brödet flera gånger, med olika slags mjöl, olika oljor och olika slags sötning, och även med och utan xantangummi. Jag tyckte brödet blev lite stadigare och lättare att skära med xantangummi, men det funkar utmärkt även utan. Gör precis som du vill när det gäller den saken. Som vanligt hittar du lite mer tips kring glutenfri bakning i det här inlägget. Lycka till!

50 g färsk jäst
5 dl riktigt kallt vatten
½ dl rissirap, dadelsirap eller flytande honung
½ dl kallpressad rapsolja, avocadoolja eller pumpafröolja
1 dl linfrökross
1 dl skalade hampafrön
1 dl solrosfrön
1 dl chiamjöl
1 dl hampafrömjöl
1 dl Fibrex
½ dl nyponmjöl
2 msk baobabpulver eller havtornspulver
60 g torkade fikon - snoppade och finstrimlade
3 dl rismjöl, bovetemjöl eller ljust teffmjöl
2 msk husk
1 tsk xantangummi
1 tsk salt

Lös jästen i vatten, och tillsätt sedan alla ingredienser i tur och ordning tills du kommer till mjölet.
Blanda det mjöl du valt med husk, eventuellt xantangummi och salt och tillsätt även det medan maskinen kör på lågt varvtal tills allt är blandat. Arbeta degen väl på lite högre varv ungefär 8 - 10 minuter.
Klicka upp den rejält kladdiga degen i en väl smord form på ca 1,8 liter. Tryck ned degen ordentligt i formen och jämna till ytan med vatten eller lite olja på händerna.. Lägg på en bakduk och låt jäsa - gärna på lite svalare plats - ungefär 2 timmar. Jag ställde min i en kylig skrubb där den faktiskt fick jäsa nästan 3 timmar.
Sätt in i ugnen på 225 grader och grädda en kvart. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare en timme och en kvart. Stjälp brödet ur formen och grädda en kvart till utan form.
Linda in väl i bakdukar och låt svalna på galler. Skiva tunt och frys in.




8 kommentarer:

  1. Brödet ser jättegott ut Kjersti! Och charmen med tarmen haha, jag gilar det! ;) Stor kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Amy! Och du, boken är verkligen läsvärd och innehåller massor med sånt som är bra att veta för att må bra. Kram i retur! Hoppas det är bra med dig och de dina.

      Radera
  2. Jag såg just det Skavlanprogrammet, hon var ju verkligen en fantastik bajstalare :)) Får ta och kolla in bokus och inhandla boken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag absolut du ska göra Therése! Du kommer att lära dig saker som du inte har en aaaaaaaning om! Det gjorde i alla fall jag. Ha det gott!

      Radera
  3. Aha, var det den unga tjejen som var med på Skavlan alltså. Hon var ju hur intressant som helst att lyssna på, det där med att tarmen var vår andra hjärna var så kul att höra:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just den tjejen är det! Otroligt intressant bok. Tarmen - och hela vår kropp för den delen - är verkligen ett under av finurlighet och klurighet. Man fattar bara inte hur allt kan vara så genomtänkt. Köp eller låna boken vetja!

      Radera
  4. Boken är så intressant ! skapade den några veckor sedan! Hittade den här, http://www.plusbok.se/charmen-med-tarmen-giulia-enders-9789137143927/

    Rekommenderar boken åt allihopa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med anonym! Boken är verkligen läsvärd och ger många nya insikter. Många borde läsa den. Ha det bra och tack för din kommentar!

      Radera