fredag 23 september 2016

Lyxig saffrans- och kanelrostad mysli



Att saffran "muntrar sinnet" det visste redan den gode Linné på sin tid. Att den här riktigt lyxiga och läckra myslin, som jag rostat med både saffran och kanel muntrar upp, ja det törs jag nästan utlova. En tallrik yoghurt - vanlig eller kokosyoghurt - några matskedar av myslin och kanske lite extra färsk frukt eller bär. Ren och skär njutning! Lova mig att ni prövar!

350 g grova glutenfria havregryn eller boveteflingor - Urtekram eller Recomarket
200 g naturella pistaschnötter
200 g mandel
150 g pumpafrön
150 g solroskärnor
80 g naturella kokoschips - lätt smulade

4 msk vatten
2 msk avocadoolja, mandelolja eller kokosolja
2 - 3 msk flytande honung
½ - 1 g saffran
1 - 2 msk kanel

50 g torkade skivade jordgubbar - köper jag på Ostboden i Saluhallen Uppsala
100 g torkade blåbär
100 g kakaonibs
annan torkad frukt eller bär efter tycke och smak

Börja med att lägga mandel och pistaschnötter i blöt i vatten som täcker ca 3 timmar.
Lägg pumpafrön och solrosfrön i blöt i en annan skål, också i 3 timmar.
Skölj igenom ett par gånger för att få bort skräp och låt rinna av mycket väl.
Torka eventuellt med en ren handduk.
Grovhacka mandel och nötter.
Blanda ihop gryn eller flingor, mandel, nötter, frön och kärnor samt kokoschips i en stor bunke.
Ljumma vatten med olja, honung, saffran och kanel och blanda om ordentligt i mysliblandningen så det kommer åt runtom överallt. Ha gärna plasthandskar på händerna om du inte vill se ut som en saffransbulle själv! Bred ut på 2 ugnsplåtar och låt stå och suga åt sig några timmar.
Rosta myslin, antingen båda plåtarna samtidigt på varmluft 150 grader eller en plåt i taget på 175. 
Rosta 30 - 35 minuter och rör om några gånger under tiden så blandningen blir jämnt rostad.
Byt plats på plåtarna några gånger om du rostar båda samtidigt.
När blandningen svalnat blandar du i torkade jordgubbar, blåbär, kakaonibs och eventuell annan torkad frukt eller torkade bär efter tycke och smak.

Genom att blötlägga mandel, frön och nötter några timmar blir näringen mer lättillgänglig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar