onsdag 21 september 2016

Glutenfria och mjölkfria äppelmuffins med kokossmör



Äpplen, äpplen och åter äpplen. Det är temat för dagarna nuförtiden när våra gamla äppelträd välsignar oss med MÄNGDER av äpplen.

Just de här muffinsen tillkom i flygande fläng häromsistens när det aviserades fikagäster med en timmes varsel. Jag hann inte ens leta upp nåt gammalt recept utan gjorde i all hast ett nytt, haha! Eftersom muffinsen blev jättegoda så kommer här receptet för er som också vill pröva. Och jag har faktiskt hunnit reprisera det flera gånger sedan dess. Den här satsen ger 12 muffins i en muffinsplåt.

4 stora ägg - vägde sammanlagt 265 g
1½ dl ljust råsocker eller rörsocker - 185 g
1 tsk äkta vaniljsocker
100 g kokossmör
75 g kokosolja
1 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk husk
2 - 3 fasta aromatiska äpplen
½ msk kanel + 1 tsk äkta vaniljsocker

Smält kokossmör och kokosolja i vattenbad och låt det svalna .
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt ljust och pösigt.
Vispa ned kokossmörsblandningen, gärna några varv med elvispen så det blandas väl.
Blanda kokosnötsmjöl, husk och bakpulver och rör ned. Blanda om väl men rör inte onödigt mycket.
Låt smeten stå och svälla medan du tar fram och smörjer en muffinsplåt med plats för 12 muffins.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och vänd dem i kanel- och vaniljsockerblandningen. Det går lättast om du skakar runt klyftorna med kanelblandingen i en plastpåse.
Fördela smeten i muffinsåplåten och stick ned äppelklyftorna.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter.
Känn gärna med en provsticka att de är färdiggräddade.
Mums, fortfarande lite ljumma till en kopp te eller kaffe.

Receptet kan också användas till annan frukt eller bär. Varför inte plommon, blåbär eller björnbär.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar