tisdag 27 september 2016

Ljuvlig fisksoppa med spenat, bondbönor, färskpotatis, lax och torsk



Nu blir det fisksoppa igen kära vänner. Det kan aldrig bli för mycket fisksoppa om ni frågar mig.
Den här smakar alldeles ljuvligt och man får nästan känsla av hummersoppa - trots att det varken är hummer eller hummerfond i den. Jag har såpass lite curry i soppan att den smaken inte är särkilt framträdande utan bara ger en touch. Gillar du curry så öka på mängden eller ta en starkare sort.

Jag har testat att göra soppan både med spenat och med rödbetsblast, både med bondbönor och med vanliga ärtor, och både med fryst tinad fisk och färsk dito. Lika gott alltsammans. Det här var en av rätterna som var med i matreportaget i UNT häromsistens.

För fyra personer behöver du:

4 msk olivolja
4 msk chilisås
2 tsk mild gul curry
400 - 500 g färsk potatis - gärna så små som möjligt
100 g färsk spenat, mangold eller rödbetsblast
6 dl vatten
4 dl grädde
3 tärning kycklingbuljong - Kung Markatta
300 g färsk lax
300 g fast vit fisk - gärna torskrygg eller havskatt
100 g förvällda bondbönor eller ärtor
1 msk limesaft
några varv på svartpepparkvarnen
gärna lite skalade räkor till garnering - 150 g blir ganska lagom
några dillvippor

Börja med att värma upp olivoljan i en rymlig gryta.
Lägg i chilisås och curry och rosta lätt någon minut under omrörning.
Lägg i potatisen (skuren i tärningar om den är stor) och grovskuren spenat/mangold/rödbetsblast, och fräs runt några minuter under omrörning.
Häll på vatten, grädde och smulad buljongtärning och låt småkoka under lock tills potatisen är knappt mjuk, vilket kan variera beroende på potatissort. Mina små färskpotatisar blev lagom efter ca 8 minuter. Pröva och anpassa tiden helt enkelt.
Lägg i fisk och bönor och låt sjuda klart ungefär 5 minuter.
Smaka av med limesaft och svartpeppar och häll upp i djupa skålar eller tallrikar.
Toppa med dill och skalade räkor.

Smaklig spis kära bloggläsare!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar