söndag 11 september 2016

Glutenfritt bikarbonatbröd med havtornNär man som vi har plockat sisådär åtta kilo havtorn på självplocken nästgårds så kan man ju faktiskt unna sig att ta ut svängarna lite och pytsa i några av bären i ett frukostbröd, tycker ni inte?

Det här glutenfria bikarbonatbrödet med färska havtorn, boveteflingor, havregryn, teff och kokosyoghurt är precis sådär grovt och nyttigt som i alla fall jag vill att ett frukostbröd ska vara.
Naturligtvis kan du använda vanlig yoghurt om du önskar det, men jag ville göra ett bröd som var helt vegan den här gången. Kokosyoghurten från Yoconut är den absolut bästa och renaste på marknaden, och finns numera förutom på nätet även att köpa i vissa affärer. Kolla på hemsidan.

100 g färska havtornsbär - eller frysta och tinade
2 dl kokosyoghurt
2 dl kallt vatten
½ dl flytande honung, ljus eller mörk
3 msk avocadoolja
2 msk husk

2 dl havreflingor
2 dl boveteflingor
2 dl bovetemjöl
2 dl mörkt teffmjöl
1 dl pumpafrön
2 msk linfrökross
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Börja med att mixa havtornen, till exempel med stavmixer. Blanda ihop med yoghurt, vatten, honung och olja, och vispa ned husken lite i taget under ständig vispning, så att det inte bildas klumpar. Låt stå och svälla 10 minuter. Det blir som en lite lösare gröt. Lägg den i hushållsmaskinen.

Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal. Arbeta degen väl tills allt mjöl jobbats in, ca 10 minuter.
Häll upp degen i en brödform, antingen smord eller bakpapprad. Jag använde en perforerad brödform som gör att värmen kommer åt runtom på ett bra sätt, och fodrade den med bakpapper.
Släta till ytan med vattensköljda händer och tryck ned degen så den blir jämnt fördelad i formen.
Pensla med lite yoghurt och strö över flingor, frön eller kross.
Sätt in i ugnen på lägsta falsen och 225 graders ugnsvärme. Sänk genast till 175 grader och grädda brödet 90 minuter eller till en innertemperatur av 98 grader.
Låt svalna helt inlindat i bakdukar innan du börjar skära i brödet. Om du kan hålla dig förstås!

Ha en fin och välsignad septembersöndag alla!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar