tisdag 12 februari 2013

Glutenfritt semmelhjärta - äntligen Fettisdag!



Idag är det Fettisdag. Äntligen! Här är det nämligen en som håller på traditionerna och inte har smygätit semlor i tid och otid ända sedan annandag jul! Som ni säkert vet infaller Fettisdagen dagen före Askonsdagen som inleder den 40 dagar långa fastan som bryts av påsken. Många tar faktiskt den här tiden som ett tillfälle att stanna upp, och kanske t o m avstå från en del saker för att "rensa" kroppen eller bland olika aktiviteter för att få plats med annat. Det kan vara godis, TV-tittande, alkohol, kött, dataspel, sex eller något annat som annars har en tendens att ockupera ens sinne och tankar. Och även om vi inte fastar behöver nog de flesta av oss pausa emellanåt - innan vi rusar vidare i livet.

Nåja, nu ska jag inte fördjupa mig alltför mycket i det utan bjuda på den där efterlängtade semlan! Och det är inte vilken semla som helst, nej eftersom det dessutom är Alla Hjärtans Dag om två dagar så passar jag på att bjuda på ett semmelhjärta. Glutenfritt förstås! Riktigt gott dessutom!

Min söta lilla hjärteform rymmer 8 dl, men vill du göra ett större hjärta kan du öka på receptet. Och vill du i stället göra vanliga semmelbullar så går det förstås också alldeles utmärkt. Mitt hjärta blev rejält högt, så du kan faktiskt använda nedanstående mängder till en lite större form också om du vill ha en lite lägre semla, förslagsvis en enlitersform.

Jag brukar ju så gott som alltid använda rårismjöl när jag bakar, men den här gången har jag faktiskt använt vanligt vitt rismjöl för att få ljus färg på bullen. Semla äter man väl inte i första hand för att det är nyttigt utan för att det är gott, så jag gör ett avsteg från principerna. Gör precis som du vill.

Den som inte tål mjölk väljer förstås mjölkfria mjölk- och gräddalternativ, och den som inte tål mandel kan i stället fylla bullen med vaniljkräm, äppelmos, citroncurd, hallongrädde eller något annat mumsigt. Ett annat alternativ är att mala eller mixa solroskärnor eller melonkärnor i stället för mandel.

Så här gör du min hjärtesemla.

1½ msk malda psylliumfröskal/fiberhusk
30 g vanligt eller LF smör - alternativt mjölkfritt margarin
2 dl mjölk, gärna gammaldags - eller valfritt mjölkalternativ av havre, soja eller ris

25 g röd jäst
2 msk ljust rårörssocker
1 stort ägg
2 krm nystött kardemumma
2 krm vaniljsocker
3 dl rismjöl

äggula + lite mjölk till pensling

Fyllning, inkråm:

1 dl mandelmjöl
1 liten bittermandel (kan uteslutas)
2 - 3 msk kokossocker
mjölk eller grädde tills konsistensen blir som du önskar - det blev nog närmare 3/4 dl för mig

1 dl vispad grädde
lite kokosflorsocker att sikta över

Smält smöret/margarinet och tillsätt mjölken. Hetta upp till kokpunkten och häll över husken. Rör om ordentligt och låt stå en timme. Konsistensen blir ungefär som mannagrynsgröt.
Häll över smeten i köksmaskinen och smula över jästen. Tillsätt också socker och ägg och kör igång. Låt maskinen gå tills jästen löst sig.
Tillsätt mjöl blandat med vaniljsocker och kardemumma och arbeta degen väl i maskinen 10 minuter.
Täck över och låt jäsa en halvtimme.
Arbeta ned degen igen och kör ett par varv.
Häll den ganska kletiga degen i en väl smord och rismjölad form, eller klicka ut bullar på bakpapprad plåt. Storlek på bullarna väljer du själv.
Gnid in händerna med lite smör och platta ned degen i formen, alternativt jämna til en fin form på bullarna. Täck över och låt jäsa igen en halvtimme. Pensla ytan med äggula utblandad med några droppar mjölk
Grädda hjärtat i 200 graders ugnsvärme ca 20 - 25 minuter. Ta försiktigt ur formen och grädda ytterligare ca 10 minuter utan form.
Om du gör bullar gräddas de i ca 220 graders ugnsvärme 12 - 14 minuter. Knacka lätt på undersidan av bullarna. Om de låter ihåligt brukar de vara klara.
Låt svalna på galler under bakduk.

Gröp ur hjärtat/bullarna och smula sönder inkråmet. Blanda med mandelmjöl, socker, riven bittermandel och mjölk/grädde till du får den konsistens du vill ha.










Gröp ur hjärtat/bullarna och smula sönder inkråmet. Blanda med mandelmjöl, socker, riven bittermandel och mjölk/grädde till du får den konsistens du vill ha. Fyll hjärtat med mandelmassan. Vispa grädden och bred över. Lägg på locket och dofta över kokosflorsocker. Skär semlan med vass kniv. Den räcker ungefär till 6 personer. Ät som den är eller traditionsenligt med varm mjölk.





9 kommentarer:

  1. Toppen Kjerstin! Nu fick jag inspiration att baka när jag kommer hem. Jästen ligger i kylen och väntar. Jag har våndats lite vid tanken på att göra bullar och så serverar du lösningen! Ner med degen i en form istället. Det blir toppen! Återkommer när jag bakat! Tack för att du finns här! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry... N:et på ditt namn slank dit i misstag! //Anne

      Radera
    2. Vad roligt att jag kunde inspirera dig Anne! Du får berätta om resultatet sedan. Hoppas det blir bra. Och beträffande namnet - ingen fara!!!

      Radera
    3. Nu är det bakat och mumsat! Min sambo var lyrisk över att få sååå god semla och så fin! Har också en ganska liten hjärtform kanske på en liter. Blev alldeles lagom. Fick så fin färg med penslingen som du gjort. Vilket mannen konstaterade. Tyvärr är det åtminstone för mig så att det glutenfria tenderar att bli lite blekt. Jag körde med vanlig mandelmassa. Sen gjorde jag som jag alltid gjorde förr när jag bakade som "vanligt": jsg hade i en halv tsk hjorthornssalt. Ja detta var verkligen ett toppensätt att få god semla som inte skäms för sig om man vill bjuda ngn som inte är glutenfri! //Stort tack och kram fr Anne!

      Radera
    4. Åh så härligt Anne! Tusen tack för återkopplingen, du har gjort min dag! Vad kul att din sambo också gillade semlan. Och det där med hjorthornssalt låter som en god idé, det blir nog ännu ett snäpp bättre. Må så gott och kram tillbaka!

      Radera
  2. Åhhhh.... det där såg ju helt underbart ut, och det verkar hel smarrigt.
    Ha en jätte bra tisdag
    MVH Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Pernilla! Resultatet blev över förväntan, och godkändes även av den icke glutenintolerante hälften, så det var ju gott betyg. Glutenfritt bröd blir ju aldrig sådär riktigt luftigt och "mufsigt" som vanligt bröd, det kan inte hjälpas. Men eftersom vi äter semlan med varm mjölk så kändes det faktiskt ingen större skillnad.

      Radera
  3. Vilken söt och fin semla! Perfekt till Alla Hjärtans dag! :)
    bra att kunna göra egen mandelmassa! Receptet sparas! :)
    ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lana! Egen mandelmassa kan du ju även göra utan brödsmulor, med mandelmjöl, kokossocker och lite äggvita för att binda ihop. Bättre än köpt tycker jag. Ha det bra du också!

      Radera