torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans dag - Kärlekens dagIdag är det Alla Hjärtans dag. Kärlekens dag. KÄRLEK. Världens vackraste ord, och kanske världens mest missbrukade ord. För vad är kärlek egentligen? Det har poeter, författare och musiker i alla tider på olika sätt försökt förklara och förmedla. Ibland används ordet ganska slarvigt, och då kan det lätt bli urvattnat. Ibland missbrukas ordet kärlek för att knyta upp och skapa beroende, men det handlar knappast om kärlek,  snarare maktmissbruk

Vad är kärlek för dig? Vad är kärlek för mig? Inte så alldeles lätt att sätta ord på, eller hur? Jag har inte någon fullständig sanning, men jag gör ändå ett försök att dela med mig av det som jag tycker symboliserar kärlek.

Kärlek är att i alla lägen och situationer vilja varandra det allra bästa. Det är att stödja och uppmuntra, måna om varandra och unna varandra. Det är att se varandra som egna, unika och självständiga individer med rätt att fatta egna beslut - INTE att betrakta varandra som ägodelar som man kan bestämma över. Det är att ge varandra frihet att utvecklas, växa och mogna - INTE att kontrollera, kränka, ifrågasätta, nedvärdera och begränsa. Det är att våga vara ärlig mot varandra och ha tillit till varandra. Jag tror faktiskt inte att svartsjuka ska behöva finnas i en relation där man är ärlig och litar på varandra.

Det är att respektera varandra och tillåta varandra att vara och tycka olika. Det är att inte alltid sätta sig själv i främsta rummet, utan att lära sig att kompromissa och ibland ta ett steg tillbaka med sina egna behov till förmån för den andras. Det är att vara nyfiken på varandras olika världar, men att också inse att det är okej att inte alltid till fullo kunna förstå varandra. Vi är ju alla unika individer med olika erfarenheter, behov och personligheter, och vi är lika olika på insidan som på utsidan.

Kärlek är att hålla ut, och inte fly vid minsta vindpust. Det är att stå kvar och finnas till även när det blåser stormvindar och livet inte blir riktigt som man har tänkt sig. Det är att förstå att livet går upp och ned, att intensiteten i känslorna kan variera över tid, och att det inte alltid kan vara rosenröd passion i en relation. Det är att inse att det går att blåsa liv i kärleken igen - bara det finns lite, lite glöd kvar - efter tuffa perioder när man kanske inte haft så mycket ork och kraft att känna något överhuvudtaget! Om man vill anstränga sig! Kärlek är också att vara trogen det man kommit överens om och lovat varandra.

Ibland är man stark och vuxen, ibland är man svag, skör och liten. Vi behöver nog alla vara både och. Kärlek är att tillåta varandra att omväxlande vara det ena eller det andra - beroende på hur livet ter sig.

I Bibeln står det så här i "Kärlekens lov" som ofta citeras när det gäller kärlek: "Kärleken uthärdar allting". Det tror jag är en sanning med modifikation. Jag tror inte att man SKA uthärda ALLTING. Kärlek är också att kunna sätta sunda gränser, sätta ned foten och säga ifrån - kanske till och med gå -  om man blir illa behandlad eller trampad på. INGEN människa ska behöva finna sig i att bli hånad, förlöjligad, nedvärderad, begränsad eller kanske t o m slagen! Det kan knappast kallas kärlek!

Jag läste en gång ett citat som jag fastnade för. "För att bygga och bevara en bra relation behövs det 50% känsla och 50% beslutsamhet". Det ligger något i det. En relation som BARA bygger på stormande känslor och passion har svårt att hålla i längden. En relation som BARA bygger på beslutsamhet blir nog i sin tur ganska fattig i längden. En mix av de båda tror jag skapar goda förutsättningar för en hållbar relation, även om de inbördes procentsatserna också kan variera över tid.

Det här kärlekspratet gäller inte bara dig som lever i en parrelation. Det gäller i högsta grad även för dig som lever tillsammans med dig själv. Relationen med dig själv är den enda som du med absolut säkerhet kan räkna med kommer att hålla livet ut, så nog är det viktigt att den relationen är kärleksfull! Var snäll och omtänksam om dig själv! Respektera och uppmuntra dig själv! Skada inte dig själv med nedvärderande och kränkande omdömen, utan se på dig själv med toleranta och kärleksfulla ögon! Sätt gränser när du är dum mot dig själv! Var rädd om dig, ta hand om dig, och unna dig det allra bästa som livet kan erbjuda just dig!

Det är minsann inte så lätt det här med kärlek. Vi misslyckas så ofta med att vara sådär kärleksfulla som vi skulle vilja vara. Men vet ni vad! Vi får hela tiden nya chanser att visa omsorg om dem vi håller av, och att tala om för dem hur mycket de betyder i våra liv. Inte bara idag på Alla Hjärtans Dag, utan VARJE dag! Är inte det underbart så säg!

"Du vet väl om att du är värdefull,
artt du är viktig här och nu.
Att du är älskad för din egen skull,
för ingen annan är som du."

Ha en underbar och kärleksfull dag allihop!

6 kommentarer:

 1. Fint skrivet. Hoppas du får en fin och kärleksfull dag du också! Du vet ju vad du pratar om när du idag firar din 37:e (kommer jag ihåg rätt?) bröllopsdag <3

  SvaraRadera
 2. Tack detsamma! Kram på hjärtedagen! :)

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet!
  Om man inte älsakr sig själv har man nog inte förmågan att älska andra...
  Kramar till dig!
  //Lana

  SvaraRadera
 4. Jag kunde inte sagt det bättre själv ;) därför håller jag bara ödmjukt med i allt du skriver.

  En stor hjärtekram till dig!

  SvaraRadera
 5. Tack ska ni ha! Kärlek och kramar i retur till er alla!

  SvaraRadera