onsdag 20 februari 2013

Test av lågkolhydratnudlarI takt med att LCHF-förespråkarna ökar har det kommit allt fler lågkolhydratprodukter på marknaden, bl a nudlar och "ris". Jag ville testa, och köpte därför två olika sorters nudlar, den ena tillverkad av sjögräs, den andra av konjakrot. Den med sjögräs köpte jag i vanlig ICA-butik, den andra på Life hälsokostbutik.

Sjögräsnudlarna, av märket Risberg, innehåller vatten, tång, aloe vera och natriumalginat. Den innehåller bara 2 g kolhydrater/100 g, samt 3 g fibrer. Kalorivärdet är 6 kcal/100 g. Förpackningen räcker till 3 personer, och de är lätta att laga till. Behöver bara spolas av i kallt vatten och är sedan färdiga att användas, antingen kalla i en sallad eller varma i en wok. Priset är 26:-. Jag marinerade nudlarna och gjorde en ljummen wok-sallad med kyckling och champinjoner (recept kommer i morgon). Omdöme? Tja, inte alls så tokiga. Helt godkända. Jag kan faktiskt tänka mig att köpa dem igen som ett alternativ till vanliga glasnudlar av ris.De s k mirakelnudlarna innehåller vatten, glucomannanfibrer (från konjacroten alltså) och calciumhydroxid (E 526). De innehåller 2 g kolhydrater och 2 g fibrer/100 g, och kalorivärdet är 5 kcal/100 g. Förpackningen räcker till en portion, och tillagningsanvisningen är enkel. Bara att spola av i kallt vatten och sedan koka en minut. Priset är 28:-. Av samma märke finns också "mirakelris".
Jag åt nudlarna med broccoli- och spenatröra.Omdöme? Nej tack! NEJ TACK!! Det var farligt nära att alltsammans åkte i soporna, men efter att ha hållit brandtal om matsvinnet häromsistens hade jag inte mage, utan slevade motvilligt i mig min matportion. Men det krävdes stränga och allvarsamma ord till mig själv för att göra det. Nudlarna ser ut som binnikemask (tro mig jag har sett binnikemaskar IRL och har t o m själv haft några rackare som barn i Congo!), smakar absolut ingenting, och konsistensen är som att tugga gummisnoddar. Nåja, jag blev i alla fall mätt, men det är absolut inget jag kommer att köpa igen.
Men smaken är som bekant delad, så du får gärna protestera om du tycker annorlunda.

12 kommentarer:

 1. Pasta utan mjöl är spännande. Jag har ju hittat din blogg relativt nyss och kanske har du skrivit om grönsakspasta tidigare. Om inte så vill jag tipsa om min/vår favorit.

  Jag gör "pasta" av zucchini med en grönsakssvarv liknande "Spirali" (kan bl.a köpas hos rawfoodshop.se). Jag ångkokar dem 5-8 minuter för att få lite värme i dem och serverar med ex köttfärssås. Det blir jättegott. Jag har även testat pasta av majs och rispasta men hemmagjord zucchinipasta vinner :)

  Hoppas du får en fin dag, med eller utan pasta ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt inte jag har skrivit om grönsakspasta tidigare. Har aldrig gjort zucchinipasta, men däremot morotspasta. Ska absolut testa din variant av zucchinipasta. Oftast använder jag glutenfri pasta som är gjord av majs, råris, hirs eller soja. Jag är ju inte LCHF-are egentligen - även om jag försöker dra ner på kolhydrater - men tyckte det var kul att testa de här nudlarna. En sån där grönsakssvarv står verkligen på min önskelista! Ha det bra!

   Radera
 2. Mirakelnudlarna köpte jag också en gång...men kunde inte äta pga vätskan som de låg i luktade otroligt äckligt...och även om jag sköljde de noga, så hade doften stannat kvar i min näsa på något sätt...
  Sjögräsnudlarna har jag inte smakat än...luktar vätskan lika äckligt?
  Om du skriver att de smakade bra kanske jag kan tänka ig att köpa de...såg i vår ICA Maxi-affär...
  Ha en fin kväll!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjögräsnudlarna är helt torra, ligger inte i någon vätska alls, och luktar ingenting. Jag tyckte de var helt OK. Håller med om att mirakelnudlarna luktade hemskt! Jag sköljde dem i flera vatten, och lukten minskade lite när jag kokade dem, men som sagt, de kommer inte att hamna på mitt bord flera gånger.
   Ha det bra!

   Radera
 3. Håller inte med! Mirakelnudlar blir faktiskt mycket godare när man steker dom tycker jag.
  Så gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar anonym! Det är bra att få olika vinklar på saker och ting, och mina synpunkter är ju högst personliga och får bedömas därefter. Det är mycket möjligt att det blir bättre om man steker nudlarna och smaksätter dem ordentligt, och att konsistensen ändras då. Det har jag ju inte testat. Jag tror i alla fall att jag håller mig till sjögräsnudlarna, som dessutom är billigare. Må så gott och hör gärna av dig igen!

   Radera
 4. Hua, ingen smickrande beskrivning där inte:)
  Men sjögräsnudlar låter intressant, fast just när det inte luktar gott kan det ju vara svårt att sätta tänderna i det, tur att du gav dej på dom ändå.
  Sjögräs förknippar vi annars med Goma Wakame, en sjögrässallad vi brukar beställa när vi äter sushi, den är så in i bänken god.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, sjögrässalladen gillar jag också. Sjögräsnudlarna luktade ingenting, de var helt OK. Det var de andra rackarna som inte doftade blomma precis!

   Radera
 5. Risbergs shiratakinudlar luktar inget! Ser kanske inte aptitliga ut, men jag har använtt dem både på den bolognese som finns på deras hamsida som video, samt som pasta till egna färsbiffar. Betalar bara 19.90 på ICA för en påse 200 g. En god sås typ Yoghurtbernaise är int dumt till (LCHF).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, anonym! Bloggen speglar ju bara mina högst personliga åsikter, så det är jättebra att få andras synpunkter och åsikter som motvikt. Det finns säkert de som älskar mirakelnudlarna som jag dissade också! Vilken tur att vi är olika! Just Risbergs shiratakinudlar har jag inte testat, bara deras sjögräsnudlar och bönnudlar (av mungbönor), och de var helt OK båda två. De smakar ju inte så mycket i sig självt, men tillsammans med annat blev de riktigt goda. Men då ska jag spana efter deras shiratakinudlar också och se om jag vågar mig på dem. Må så gott och armt välkommen tillbaka!

   Radera
 6. Fya satan för sjögräsnudlar... helt klart åkte dom i soporna.. en hög med gummisnoddar är mer smakligt och bättre konsistens..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då! Jag tyckte faktiskt att sjögräsnudlarna var helt okej. Däremot delar jag helt din uppfattning när det gäller mirakelnudlarna, de var verkligen gummisnoddsliknande och smakade inte heller gott. Tur att det finns andra alternativ!

   Radera