fredag 22 februari 2013

Innehållsrik pastagratäng med köttfärs och grönsaker - glutenfri vid behov



Pastagratäng är bra vardagsmat, och med lite tillägg av olika grönsaker blir den dessutom riktig hälsomat. På det här sättet räcker dessutom en mindre köttfärsmängd till ganska många, vilket inte är helt fel varken ur hälso- eller miljösynpunkt. Gratängen kan dessutom göras helt vegetarisk med quornfärs eller sojafärs av något slag. Välj precis de grönsaker du tycker om och tål, nedanstående är bara förslag som du kan variera efter eget tycke.

Nästa gång du tänker göra pasta med köttfärssås, laga då till lite i överkant, så är det lätt att fixa gratängen några dagar senare. Den här gratängen räckte till ungefär 6 personer, men receptet kan både halveras och fördubblas efter behov.

350 - 400 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 burk skalade hela tomater - jag tog Muttis
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar + valfri kryddblandning (Italiensk Gourmet från The Spice Tree)
olivolja till stekning

ca 300 g pasta - jag använde glutenfria macaroner av brunt ris och majs från Doves farm

200 g ansad brysselkål - jag använde färsk men det går bra med fryst
150 g röd paprika
1 påse babyspenat, 65 g
olivolja till stekning

4 stora, ekologiska ägg
3 dl mjölk
ca 40 - 45 g färskriven, långlagrad parmesan
salt, svartpeppar + valfri kryddblandning (Kunglig Sallad från The Spice Tree)

Gör köttfärssåsen på vanligt sätt, ex vis enligt det här receptet. Låt den koka ihop en halvtimme, utan lock de senaste 5 minuterna så den inte blir för vattnig.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men gärna någon minut kortare än angivet, och häll av vattnet. Blanda ihop med köttfärsröran och bred ut i en smord ugnssäker form.

Ansa och förväll brysselkålen några minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av och dela den.
Kärna ur och strimla paprikan och fräs den lätt i lite olivolja så den mjuknar något. Vänd ned spenaten och låt den "säcka ihop".
Fördela grönsakerna i pasta- och köttfärsröran.
Vispa ihop ägg, mjölk, riven ost, salt, peppar och krydda och häll över.
Grädda i ugnen på 200 grader 20 - 25 minuter tills äggstanningen stelnat och gratängen fått fin färg.
Servera med sallad.

Förresten, ni missar väl inte utlottningen? I morgon är sista chansen. Vid midnatt är det dead-line.









 

4 kommentarer:

  1. Sånt här tycker jag om =) Rejält med mycket smak och som kan varieras efter vad kylskåpet har att erbjuda =)
    /Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varmt tack för kommentaren Emma! Så roligt att du tittade in hos mig! Visst är det härligt med rejäl och "riktig" mat! Må så gott och ha en fin helg!

      Radera
  2. Vilka underbara färger! Den här salladskryddan låter så smarrigt! Går det att beställa den på nätet? :)
    Ha en toppen fredag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar den kryddan! Du kan beställa den - och alla möjliga andra härliga kryddor - hos Zmaka. Direktlänkt hittar du i högerspalten under webbutiker. Ha en härlig helg du också!

      Radera