Den här mumsiga soppgrytan tycker jag verkligen du ska testa. Hur god som helst! Dessutom väldigt lättgjord och praktisk. Grytan sköter sig helt själv i ugnen i 2 timmar, och under tiden kan du slappa, lyssna på musik, läsa en bok, ta en promenad, städa garderoberna, busa med barn eller barnbarn eller vad du nu känner för.
Om du tål mjölkprodukter rekommenderar jag en klick rysk eller turkisk yoghurt till, det sätter pricken över iet. Soppgrytan räcker till 5 - 6 personer. Mums, mums mums!!
1 kg högrev - gärna Kravmärkt
½ dl rårismjöl - lite drygt
2 tsk paprikapulver
1½ tsk salt
1 tsk vinbärspulver - kan ersättas av lite svart vinbärssylt i vätskan som du häller över senare
275 g morötter
200 g palsternacka
4 medelstora potatisar - glömde väga dem
1 medelstor gul lök
4 vitlöksklyftor
150 g paprika
5 dl rödvin - matlagningsvin går bra
4 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
8 svartpepparkorn
6 torkade enbär
yoghurt och några timjankvistar
Tärna köttet.
Blanda ihop mjöl, paprikapulver, salt och vinbärspulver i en kraftig plastpåse och lägg i köttbitarna.
Skaka om ordentligt så alla köttbitar blir mjölade runtom.
Lägg köttet i en rejält rymlig ugnsfast form eller gryta med lock.
Tärna morötter, palsternacka och potatis, skala och klyfta löken, skala och halvera vitlökarna.
Skär också paprikan i mindre bitar. Lägg ned alltsammans i grytan och blanda om.
Koka upp vin, vatten, buljongtärningar samt pepparkorn och enbär. Slå det över grytan, sätt på locket och sätt in i ugnen på ca 220 grader. Låt grytan stå och puttra sig simmig ungefär 2 timmar. Rör gärna om någon gång så allt blir blandat.
Häll upp i djupa tallrikar, klicka i yoghurt och garnera med färsk timjan.
Ha en härlig söndag allihop! Och glöm föralldel inte bort att vara med i utlottningen!
Vad gott det ser ut och låter! Smaskigt med vin i gryta! :)
SvaraRaderaJag har också gjort en gryta idag med bolognese-smak! :)
Ha en fortsatt fin söndag!
Kram
//Lana
Så gott, det är ju riktig "må-bra"mat på hög nivå. Perfekt när det klarar sej själv i ugnen och man kan roa sej med annat under tiden.
SvaraRaderaTack båda två! Jättegott var det, vi har ätit resterna idag till lunch. Hoppas det är bra med er. Här är det sjukstuga. Maken har däckat i något influensliknande så jag får agera Florence Nightingale. Få se hur länge jag klarar mig!
SvaraRadera