fredag 1 februari 2013

Friendly bread - en ny bakbok av teamet bakom Friends of Adam



Alla vi som någon gång smakat bröd eller kakor från Friends of Adam - och undrat hur de gör för att lyckas så bra - har nu fått svaret och chansen att själva baka deras goda bakverk hemma. I boken "Friendly bread" som nyligen kommit ut delar man generöst med sig av alla sina succérecept och "hemligheter". Toppen!

Av en slump hamnade jag framför Nyhetsmorgon den 20 januari när boken släpptes, och bagaren Oscar Målevik var där och bjöd på linfröfrallor och semlor. Jag kunde naturligtvis inte låta bli att beställa boken, och nu är den min!

Det glutenfria bageriet Friends of Adam, som ligger vid Hornstull i Stockholm, startades 2009 av Karin Moberg i samband med att hennes då 9-årige son Adam diagnosticerades med celiaki. Bagaren Oscar Målevik (som även är konstnär) anställdes, och utarbetade de första glutenfria recepten i samarbete med den kände baklegendaren Jan Hedh. Bageriet har sedan dess vuxit sig allt större och blivit en succé, med både direktförsäljning i den egna butiken och nätförsäljning över hela landet. Recepten har också successivt utvecklats, och sortimentet har blivit allt större. Bageriet levererar också glutenfritt till en mängd resturanger, caféer, butiker, och även till Nobelfesten.

Filosofin är att baka glutenfritt med så rena och naturliga ingredienser som möjligt, och utan en massa konstiga mixer eller tillsatser. Allt bröd är även laktosfritt. De som smakat vet att brödet är jättegott, smakrikt och med bra konsistens, ja nästan som "vanligt" bröd, så bakboken är verkligen välkommen. Karin har själv skrivit texterna i boken, och Oscar ansvarar för recepten. Boken bjuder på både matbröd, kex, bullar, muffins, pannkakor, pizza, kakor och tårtor.

Boken är utgiven på Max Ströms bokförlag, och kostade mig 199 kronor på Adlibris. Bilderna är vackert lockande och instruktionerna tydliga och lätta att följa, så det här borde bli en given bakbok för alla glutenintoleranta och även alla andra som utan en fastställd diagnos ändå vill undvika eller minimera intaget av gluten för att må bättre. Dessutom är boken hanterlig, nog så viktigt om man verkligen ska använda boken och inte bara ha den som hyllprydnad. Många av dagens kokböcker är i mitt tycke så gigantiskt stora, tunga och ohanterliga att det är ett rent företag att plocka fram dem och leta upp recepten.

Du kan också köpa boken direkt från Friends of Adam, antingen separat eller som ett paket med bok + durramjöl, rårismjöl och husk för tillsammans 320 kronor.

Det går att baka gott glutenfritt bröd, det vet ju redan ni som har bakat efter mina recept, eller hur? Mina grova glutenfria formbröd går inte heller av för hackor! Men självklart ska jag testa några av Oscars recept. Det danska brödet står först på listan! Eller kanske frukt och nötbrödet! Vi får se.

Men i morgon bjuder jag på en supergod glutenfri sockerkaka med kolasmak, och det receptet har jag klurat ut alldeles själv efter diverse mer eller mindre misslyckade experiment. Den måste du bara testa! Vi ses i morgon!



 

13 kommentarer:

  1. Spännande! Måste kolla och beställa! :)
    Tack för tipset!
    Ha en fin dag!
    kramar
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, Lana! Jag gillar boken skarpt och ska testa att baka efter ett av recepten på matbröd idag. Ha en fin helg!

      Radera
  2. Håller med, tack för tipset! MEN faktiskt Kjersti så föredrar jag dina bröd! Efter att ha legat i influensa i nästan 2 veckor (första gången på 17 år...) och inte orkat baka så saknar jag verkligen "dina" bröd!! Men är jätteglad att Friends of Adam finns, vi har dom numera på vårt lokala Ica.
    Eftersom jag ligger efter med bloggläsandet så måste jag också passa på att berömma din äppelkaka. Det var faktiskt den som fick mig sugen på något ätbart igen (efter att ha levt delvis på din nyponsoppa med apelsin i nästan 2 veckor). Äppelkakan gick dessutom hem hos hela min skeptiska familj :-). "Smakar som "riktig" äppelkaka, ju utbrast min skeptiska dotter!
    Så, jag kommenterar inte så jätteofta, men jag läser alla dina recept och provar massor! Och för det mesta blir det favoriter! Ha en trevlig helg! Det ska jag ha, för "jag känner livet i mig" igen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack söta Maria! Det var en kommentar och en komplimang som heter duga, och som verkligen gjort min dag! Vad tråkigt att du varit så eländig i influensa. Man blir ju helt utslagen, jag vet! Hade några riktigt otrevliga vändor i höstas, och kände mig seg och orkeslös hur länge som helst, men har tackochlov varit frisk sedan i julas. Skönt i alla fall att du är bättre igen och att livet börjar bubbla i kroppen igen. Ha en riktigt härlig helg, och var rädd om dig!

      Radera
  3. Den boken är jag så sugen på! Det jag är nyfiken på är: är det många rena matbrödsrecept? Det är mest dem jag är ute efter. Jag känner att kakrecept och så har jag ganska gott om. Inte minst är det ju så att så länge jag har tillgång till din receptskatt här så känner iaf jag mig rik!Både du och Friends of Adam passar mig perfekt eftersom ni också är naturligt glutenfria! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anne! Jag tycker faktiskt att boken är värd sina kronor, för det finns mycket gott och frestande i den. Det finns recept på ett 20-tal olika matbröd - inklusive knäcke - och ett 20-tal recept på fikabröd - inklusive bullar, och tårtor. Resten är diverse, gröt, mysli, pannkakor, pizza, pajdeg och smuldeg. Jag är förstås jätteglad över att du uppskattar mina recept och bakar efter dem. Ha en härlig helg!

      Radera
    2. Tack för väldigt upplysande svar! Nu beställer jag boken bums!Du får också ha en riktigt skön helg! //Anne

      Radera
    3. Jag fick min bok i veckan och måste hålla med om att den är jättebra! Men jag har för vana att varje dag gå in på din blogg och läsa vad du hittat på. Du ger så mycket inspiration!! Jag är oerhört tacksam för det. Ha en trevlig helg.// Lina.

      Radera
    4. Tack Lina! Du anar inte så glad du gör mig! Det är ju det jag vill, at inspirera till att äta och må bra, både i kropp och själ. Ha en underbar helg du också!

      Radera
  4. Hej!

    Jag har också beställt boken. Ser framemot att den kommer. Har dock bakat glutenfria semlor från den, eftersom detta recept presenterades på tv 4. Semlorna blev bra. Barnen tyckte de var goda, vilket är ett gott betyg. Håller med övriga, att du Kersti insirerar till bra bakning och är duktig på att komponera ihop recept. Det har jag haft stor hjälp av!
    Ett av dina recpet som jag gör mest är pannkaka på kikärtsmjöl. Mina barn vill inte ha "vanliga" och inte min man heller.

    Med vänliga hälsningar Jennie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack, Jennie! Som alltid blir jag så glad när jag får höra att mina recept verkligen kommer till användning och blir uppskattade. Jättekul att din familj gillar kikärtspannkakorna! Idag har jag gjort durrapannkakorn, och de blir nog en ny favorit här hemma för de blev jättegoda. Ska lägga upp dem snart, så då får du testa dem också. Må så gott och ha en fortsatt trevlig kväll! Melodifestival kanske? Jag ska nog kika lite också.

      Radera
    2. I am writing from the US and wondering if an English translation of Karin's book will be available soon. The Swedes seem to be way ahead of us here in the natural gluten free bread realm! Glad to have found you. Thank goodness for Google translate!

      Radera
    3. Hallo Cat! Thank you so much for your comment! I´m so glad you like my blog and that you find it helpful. I´m sorry though to say that this book, Friendly Bread, will not be translated. There is another book "Nytt bröd - baka gott utan gluten" which also is about baking naturally without gluten. I have been in contact with both publishing companies, and there are no plans of translating them into english, neither of them. Both books are very helpful when you want to bake naturally without gluten. If you are interested you can find the book here. http://www.bokus.com/bok/9789153439479/nytt-brod-baka-gott-utan-gluten/?gclid=CJOEyYew-7wCFUvncgodgYMARA. You don´t have someone who can translate the recipes for you at home? I hope you can find someone! Good luck! Have a nice day and take care!!

      Radera