lördag 7 april 2012

GLAD PÅSK med Farmor Siris inkokta festlax

Den här laxen är ingenting som jag kan ta åt mig äran av. Det är min svärmor Siris berömda festlax - helt enligt originalreceptet och med hennes egna ord -  som alltid bjöds till förrätt när det vankades festligheter av olika slag, året om. Idag har den sin givna plats på påskaftonsbuffén. Mina döttrar får alltid något tårögt i blicken när laxen kommer på tal, och nu äntligen har jag lyckats sno receptet som svägerskan haft i gömmorna. Den ska få hedersplatsen på påskbordet, och jag tror farmor Siri ler i sin himmel när vi sitter och mumsar och pratar minnen från förr!

ca 600 - 700 g lax - det går bra med en stjärtbit eftersom laxen delas i mindre bitar (min kommentar) 
1 liter  vatten 
2-3 tsk salt - jag tog 2½ tsk 
3 svartpepparkorn 
3 vitpepparkorn
dillstjälkar - jag tog knappt en halv kruka 
1 gul lök
2 lagerblad

Blanda vattnet med kryddorna och den skivade löken.
Lägg i laxen, låt sjuda under lock på mycket svag värme, ca 20 minuter (30-40 min enligt ursprungsreceptet, men det tyckte jag var för länge. Laxen blev klar på knappt 20 minuter).
Låt laxen kallna i spadet.
Rensa fisken från skinn o ben, och dela i mindre bitar.
Lägg på fat och så en sås över.





Sås:
2 tsk senap - jag tror farmor använde vanlig Slottssenap original, men jag tog Dijonsenap 
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil el creme fraiche
2 dl tjock grädde
1 dl klippt dill.
Blanda samman ingredienserna, sist den vispade grädden.
Smaksätt eventuellt med salt o vitpeppar.
Garnera fatet som du vill med kokt ägg i skivor, kaviar, räkor, tomat, gurka, citron, dill.


6 kommentarer:

  1. Smakade precis som mamma Siris. Mums

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gjorde den! Jättegod tyckte jag också, och det var ju bara att följa receptet. Siris inlagda sill, som du gjorde var också en riktig höjdare. Jag får göra den till något tillfälle och dela med mig av på bloggen!

      Radera
  2. Äntligen fick man äta farmors lax igen, den får lov att bli en stående deltagare på påskbordet fr o m NU! Puss :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lovar högtidligt! I alla fall så länge kroppen och knoppen funkar!

      Radera
  3. Fantastiskt god!Kommer bli ett av mina favoritrecept.
    Tack Kjersti. Hälsningar Annika Söderberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Annika! Här hemma gillar vi den också, och den fanns självklart med på vårt påskbuffébord i år också. Må så gott!

      Radera