torsdag 5 april 2012

Strömmingslåda med färska örter och senapsgrädde



Den här strömmingslådan passar bra på påskbordet - varm eller kall - men är förstås god året om, närhelst man känner för att boosta sig med Omega 3 och D-vitamin. Fet fisk som strömming - liksom även lax och makrill -  innehåller massor med båda delarna, och äggula är fullt med soligt D-vitamin. Med tanke på att vårsolen tycks ha tagit sovmorgon kan det vara en god idé att peta i sig lite extra av den varan!

Jag avskyr att rensa strömming så jag köper färdigrensad, men tillhör du dem som inte bangar för lite fiskrens, så köper du hel, rustar dig med plasthandskar och skrider själv till verket!

500 g färdigrensad strömming
salt och vitpeppar från kvarn
40 - 50 g färska örtkryddor - jag tog ungefär lika av persilja, dill och gräslök
1 msk Dijonsenap
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
2 äggulor
2 dl grädde - eller någon alternativ grädde
1 dl turkisk yoghurt - eller alternativ variant
ca 1 dl färskriven parmesan - kan uteslutas om man inte tål mjölkprodukter, krydda då lite extra
salt och vitpeppar från kvarn
mörkt bovetemjöl eller glutenfritt ströbröd att sikta över

Skölj och torka strömmingen, och klappa den torr med hushållspapper. Klipp bort ryggfenan.
Bred ut strömmingen på en skärbräda, och salta och peppra över.
Klipp eller hacka örterna, och fördela över strömmingen. Vik ihop och lägg i en smord, ugnsfast form.
Vispa ihop senap, äggulor, vitlök, grädde, yoghurt och parmesan, och smaka av med salt och peppar.
Häll över strömmingen, och sikta lite mörkt bovetemjöl (alternativt ströbröd) över.
Grädda i ugnen på 225 grader ca 15 - 20 minuter.
Om du äter strömmingen som vanlig middagsrätt är det gott med ett smakrikt potatismos till. Är du hängiven LCHF-are hoppar du över mjöl/ströbröd, och väljer förslagsvis kokt broccoli och blomkål i stället för potatis.









6 kommentarer:

  1. Hej!
    Låter jättegott, skall nog göra denna goda rätt
    till min strömmingsälskande man..
    Ha det så gott i påsk, önskar Marie

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du vill göra strömmingslådan, Marie! Hoppas din man ska gilla den. En härlig påskhelg önskar jag dig också!

    SvaraRadera
  3. Hej igen,
    Vill bara säga att jag nu har gjort dina kikärtspannkakor vid två olika tillfällen och barnen har inte märkt någon skillnad. De mumsar glatt på :-) Ingen i vår familj är glutenintollerant, men jag vill gärna äta så lite vanligt mjöl som möjligt.
    Önskar dig en glad, trevlig påsk!
    Hälsningar Maria B

    SvaraRadera
  4. Men så kul, Maria! Jag tror också att många skulle må bra av att äta lite mindre av vanligt, vitt mjöl, även om man inte är uttalat glutenintolerant. Önskar dig också en riktigt härlig påskhelg tillsammans med familjen!

    SvaraRadera
  5. Man har tur som får önska mat när man kommer och hälsar på :) Bra önskat av mig, bra utfört av dig :) Puss

    SvaraRadera
  6. Gott teamwork med andra ord!

    SvaraRadera