måndag 16 april 2012

Smakrik, vegetarisk pumpa- och morotsgryta med egengjord curry



Här kommer det utlovade vegetariska receptet på pumpa- och morotsgryta, och med smaksättning av den curry jag gav recept på igår. Det är ju måndag, vetja! Grytan är jättegod, och jag tycker den borde kunna omvända den mest inbitne köttätare! Är man intresserad av IFD-kost kan grytan också varmt rekommenderas. Den innehåller nästan bara ingredienser med antiinflammatoriska egenskaper.

Rismixen köpte jag hos Pierias livs i Hötorgshallen, men Saltå Kvarn har en liknande rismix, som du hittar i vanliga affärer. Annars går det förstås bra med vanligt råris också, alternativt quinoa, bulgur eller cous-cous.
Smaklig vegetarisk måndag, go´vänner!

1 butternutpumpa på ca 750 g - skalad och urkärnad landade vikten på ca 600 g
ca 400 g skalade morötter
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ dl fin rapsolja
1½ msk curry
2 vegetariska buljongtärningar - jag tog Fond du Chef
3 dl vatten
3 dl vanlig eller laktosfri, turkisk yoghurt - eller någon alternativ yoghurtvariant
ev någon redning, t ex ljus Maizenaredning
1 bunt persilja eller koriander - hade jag tänkt mig i alla fall, men det visade sig att det inte fanns något kvar!

Skala, kärna ut och skär pumpan i ganska stora tärningar.
Skala och tärna morötterna, och skala och grovhacka löken och vitlöken.
Hetta upp oljan tillsammans med curryn, och fräs runt en liten stund under omrörning så att smaken utvecklas - det doftar fantastiskt!
Lägg i pumpa, morötter och lök, och bryn under omrörning några minuter, så att kryddorna kommer åt runtom.
Tillsätt vatten, yoghurt och buljongtärning, och låt småkoka under lock till allt känns lagom mjukt. För mig tog det ca 20 minuter.
Smaka av och tillsätt ev mer curry eller salt.
Red ev av om du önskar såsen lite tjockare.
Klipp ned persilja eller koriander, och servera med valfritt tillbehör. En klick extra yoghurt är också gott till.












2 kommentarer:

  1. Finns det laktosfri turkisk yoghurt nu?? Hurra, det har jag inte sett!

    SvaraRadera
  2. Jajamän! Det var den jag använde till örtsåsen som du bjöds på i helgen.

    SvaraRadera