Den här laxen är ingenting som jag kan ta åt mig äran av. Det är min svärmor Siris berömda festlax - helt enligt originalreceptet och med hennes egna ord - som alltid bjöds till förrätt när det vankades festligheter av olika slag, året om. Idag har den sin givna plats på påskaftonsbuffén. Mina döttrar får alltid något tårögt i blicken när laxen kommer på tal, och nu äntligen har jag lyckats sno receptet som svägerskan haft i gömmorna. Den ska få hedersplatsen på påskbordet, och jag tror farmor Siri ler i sin himmel när vi sitter och mumsar och pratar minnen från förr!
ca 600 - 700 g lax - det går bra med en stjärtbit eftersom laxen delas i mindre bitar (min kommentar)
1 liter vatten
2-3 tsk salt - jag tog 2½ tsk
3 svartpepparkorn
3 svartpepparkorn
3 vitpepparkorn
dillstjälkar - jag tog knappt en halv kruka
dillstjälkar - jag tog knappt en halv kruka
1 gul lök
2 lagerblad
Blanda vattnet med kryddorna och den skivade löken.
Lägg i laxen, låt sjuda under lock på mycket svag värme, ca 20 minuter (30-40 min enligt ursprungsreceptet, men det tyckte jag var för länge. Laxen blev klar på knappt 20 minuter).
Låt laxen kallna i spadet.
Rensa fisken från skinn o ben, och dela i mindre bitar.
Lägg på fat och så en sås över.
Sås:
Blanda vattnet med kryddorna och den skivade löken.
Lägg i laxen, låt sjuda under lock på mycket svag värme, ca 20 minuter (30-40 min enligt ursprungsreceptet, men det tyckte jag var för länge. Laxen blev klar på knappt 20 minuter).
Låt laxen kallna i spadet.
Rensa fisken från skinn o ben, och dela i mindre bitar.
Lägg på fat och så en sås över.
Sås:
2 tsk senap - jag tror farmor använde vanlig Slottssenap original, men jag tog Dijonsenap
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil el creme fraiche
Smakade precis som mamma Siris. Mums
SvaraRaderaVisst gjorde den! Jättegod tyckte jag också, och det var ju bara att följa receptet. Siris inlagda sill, som du gjorde var också en riktig höjdare. Jag får göra den till något tillfälle och dela med mig av på bloggen!
RaderaÄntligen fick man äta farmors lax igen, den får lov att bli en stående deltagare på påskbordet fr o m NU! Puss :)
SvaraRaderaJag lovar högtidligt! I alla fall så länge kroppen och knoppen funkar!
RaderaFantastiskt god!Kommer bli ett av mina favoritrecept.
SvaraRaderaTack Kjersti. Hälsningar Annika Söderberg
Vad roligt Annika! Här hemma gillar vi den också, och den fanns självklart med på vårt påskbuffébord i år också. Må så gott!
Radera