fredag 20 april 2012

Gravlaxplättar med crème fraiche- och hovmästarsås



Hör ni också till dem som är så rädda för att maten inte ska räcka, att ni bullar upp mat för en hel armé i stället? Så brukar det ofta vara för mig. Jag avskyr om det är för snålt tilltaget, och vill gärna att gästerna ska få äta så mycket de vill och orkar. I gengäld får jag ofta tampas med rester i flera veckor efteråt!

Efter påskens utsvävningar blev det bl a gravlax över, och den förvandlades till middag till maken och mig några dagar efteråt. Det fanns också creme fraiche och hovmästarsås kvar, så det fick slinka med en klutt i plättsmeten. Resten fick bli sås - världens enklaste -  till plättarna tillsammans med crème fraichen. Den här satsen är alltså lagom för två matfriska personer. Tyvärr gör inte bilden rättvisa åt anrättningen. Det blev mycket godare än det ser ut!

ca 170 g gravad lax
1 dl crème fraiche
3 ägg
½ knippa dill
½ knippa gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk hovmästarsås
1 dl maizenastärkelse - knappt
några varv med vitpepparkvarnen
ev lite salt
olja/smör till stekning

Sås: 1½ dl crème fraiche, 2 msk hovmästarsås

Blanda ihop crème fraichen med hovmästarsåsen och ställ kallt att dra en stund.

Hacka eller finklipp dill och gräslök.
Blanda alla ingredienser till laxplättarna i matberedaren, och kör till en jämn smet. Smaka gärna av smeten, eller stek en liten provplätt. Gravad lax kan nämligen variera ganska mycket i smak och sälta. Krydda ev på lite mer.
Hetta upp oljan i en stekpanna, och klicka ut smeten. Grädda plättarna gyllenbruna på båda sidor, och servera med såsen och en sallad + ev potatis.






2 kommentarer:

  1. Oj, här lär jag kika in när jag har lite mer tid!
    Känner igen sidan men har visst missat att lägga till den på bevakning.
    Tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är så varmt välkommen tillbaka, Linda! Hoppas du ska hitta något att bli inspirerad av! Ha en fin helg!

      Radera