fredag 6 april 2012

Familjemuffins med majsmjöl, salladslök, spenat, lufttorkad skinka och soltorkade tomater



Idag är det långfredag och traditionellt ska det bjudas på fisk den här dagen. Jag hoppas att du hittat något frestande bland mina tidigare fiskrecept - tomatströmming, torskrygg med pestotäcke, gravad lax, ugnsbakad lax med Bostontäcke, örtpanerad havskatt - för idag tänkte jag i stället bjuda på något helt annat.

Det här kan väl mest liknas vid en matmuffins i jätteformat. I stället för att pytsa ut den i små formar har jag bakat den i en vanlig rund springform. Du gör som du vill, men ibland kan det ju vara roligt att variera. Att "bryta bröd" tillsammans ger en speciell känsla av gemenskap, och är symboliskt, speciellt nu till påsk, men antingen du gör den stor eller i mindre format är den jättegod! Den passar som lite enklare kvällsmys, eller varför inte på påskens buffébord.

Muffinsen - vad heter det i singular och i plural egentligen - är helt glutenfri, och kan göras mjölkfri vid behov. Fårosten kan uteslutas helt eller bytas mot tofu, och yoghurten mot sojayoghurt eller annan alternativ yoghurt. Du kan också hoppa över skinkan i själva muffinsen, och i stället servera något kallskuret och kanske ruccolasallad vid sidan om.
Vegetarianer hoppar förstås över skinkan helt och tar lite mer av någon grönsak.
Har du inga glutenallergibekymmer kan du säkert ta vanligt vetemjöl och i övrigt följa receptet.

2½ dl majsmjöl
2½ dl ljust bovetemjöl
1 msk mald psyllium eller husk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk oregano
1 tsk timjan
ca 80 g späd salladslök
ca 80 g spenat - färsk eller fryst
100 g getost eller fårost
ca 75 g lufttorkad skinka
ca 60 g soltorkade körsbärstomater
3 ägg
1 dl yoghurt
1 dl vatten
ca 3/4 dl av den smakrika oljan från de soltorkade tomaterna

Börja med att skiva salladslöken, och fräsa den lätt med spenaten i lite olivolja. Låt svalna.
Blanda ihop alla torra ingredienser i en rymlig bunke.
Smulla i fårosten, klipp ned skinkan, och vänd också ned lök/spenatblandningen och de soltorkade tomaterna.
Vispa ihop äggen med yoghurt och vatten, och blanda ned tillsammans med oljan. Blanda om väl, och häll smeten i en väl smord form med löstagbar kant. Jag la också ett bakplåtspapper i botten på formen.
Grädda längst ned i ugnen på 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter. Känn med sticka att muffinsen är genomgräddad.









2 kommentarer:

  1. Det där låter ju superspännande och gott! Perfekt buffemuffins också skulle jag kunna tänka mig.
    Glad påsk Kjersti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma, Therése! Hoppas ni får en härlig påskhelg med mycket god mat och mysig samvaro!

      Radera