tisdag 10 april 2012

Fryst chokladmarängtårta med vit chokladkräm och citroncurd - glutenfri



Idag är det precis ett och ett halvt år sedan jag började min nya och knaggliga bloggbana. Sedan dess har jag - förutom när jag låg på sjukhus några dagar i höstas - levererat dagliga inlägg med mat eller prat. 562 har det blivit hittills, och drygt 160.000 besök på bloggen! Det kan väl vara värt att fira med en tårta, tycker ni inte det? Man ska ta alla chanser att fira och förgylla livet tycker jag, stort som smått!

Sagolikt god är den här chokladmarängtårtan, som du kan göra i förväg och ha på lut i frysen till något festligt tillfälle. Sorgligt nog kan jag inte komma på någon koppling till någon saga, för annars hade jag nog skickat iväg receptet till Månadens Sötsak där temat för april är just Sagolikt, och där en resa till en fantastisk chokladbutik i Brighton står på spel. Men jag är inte den som är den! Nu tipsar jag er andra att pröva lyckan i stället, medan jag fortsätter att klura på något lämpligt bakverk med sagotema.

Tårtan är förstås glutenfri, men inte mjölkfri eftersom jag använde vanlig vit choklad och grädde. Du kan dock göra den mjölkfri med vit veganchoklad och någon alternativ grädde. Citroncurden som jag använde var min egen himmelska variant, men om du köper färdig rekommenderar jag gärna Mrs Darlingtons som är väldigt len, god och krämig i konsistensen.

Om man gör maräng med rårörsocker eller muscovadosocker kan den bli lite sjaskigt grå i färgen, och inte sådär bländande vit och vacker som man gärna vill ha den. Eftersom det är kakao i den här marängen gör det inte ett dugg, det försvinner. Jag valde alltså rårörsocker för att göra tårtan åtmionstone ett litet snäpp nyttigare, men du gör som du vill.

Kom ihåg att ta ut tårtan i god tid innan den ska ätas, ca en timme, och garnera på valfritt sätt med frukt, strössel, syltade citronskal eller vad du nu vill ha på din tårta. Försvinnande god är den, jag lovar!! Och enkel att göra dessutom!

3 kylskåpskalla äggvitor
1 krm salt
1½ dl ljust kokosblomssocker eller ljust rårörsocker
1 msk kakao

200 g vit choklad
3 äggulor
3 dl vispgrädde
1 dl citroncurd

valfri garnering - jag tog färska hallon och blåbär, samt kumquats, och serverade också extra bär vid sidan om

Vispa äggvitorna med saltet till ett fast skum. Blanda socker och kakao, och tillsätt det lite i taget under fortsatt vispning. Marängen ska bli fast och seg i konsistensen.
Rita upp 2 rundlar med en diameter på ca 20 cm på två bakplåtspapper. Smörj lätt, och mjöla med lite rismjöl t ex. Fördela marängsmeten jämnt i rundlarna. De flyter ut lite under gräddningen.
Grädda en plåt i taget på 150 grader, eller båda samtidigt på varmluft 125 grader. Byt i så fall plats på plåtarna i halvtid.
Jag gräddade mina ca 40 minuter, stängde av ugnen och lät dem stå kvar i ugnen tills de kallnat helt.
För över bakplåtspapperet med marängen på ett galler, och låt gärna stå och torka till ytterligare en stund.
Bryt chokladen i mindre bitar, och smält den i vattenbad. Ta från värmen och låt svalna lite, och rör sedan ned äggulorna en i taget. Rör kraftigt emellan.
Vispa grädden till fast skum, och vänd ned i chokladen, lite i taget. Blanda också i citroncurden.
Lägg en marängbotten i en form med löstagbar kant, och med ovansidan ned. Bred över hälften av choklad/citronkrämen, därefter den andra marängbotten - nu med ovansidan upp - och till sist det som är kvar av krämen. Täck formen med folie och ställ i frysen, minst över natten. Om den är väl täckt kan den stå några veckor i frysen.
Ta fram tårtan och garnera som du vill.













11 kommentarer:

  1. Hej Kjerstin!
    Jag har följt din blogg ca ett år nu och kommer att fortsätta. Den är fantastiskt fin och recepten utmärkta och lockande! Eftersom jag flyttade ut på landet från Uppsala 2008 så är jag mycket avundsjuk på tillgången till produkter du har. Hos dig lär jag mig massor. Glad att du och bloggen finns!
    Bara en kommentar till dagens recept. Köpt Lemon Curd är farlig, den innehåller ofta gluten. //Anne

    SvaraRadera
  2. Tack, Anne! Så jätteglad jag blir över att du tycker om min blogg, och att du vill fortsätta att läsa den! Men vet du, jag bor också på landet, på rena bondvischan! Jag köper mycket på nätet, och förstås när jag åker in till Uppsala och till Stockholm. Passar på att handla på mig när jag hälsar på min dotter.
    Att den köpta lemoncurden ofta innehåller gluten var en nyhet för mig. Däremot innehåller den ju ofta laktos och mjölkprotein eftersom den oftast görs på vanligt smör. Men, men, som alltid gäller det att lusläsa på förpackningarna när man är allergiker. Och allra säkrast är det förstås att göra sin alldeles egna variant. Ha det bra, och tack än en gång för berömmet!

    SvaraRadera
  3. Hej Kjersti!
    Den tårtan verkar vara jätte god, den måste jag testa att göra nån gång.
    Ha det så bra/ Pernilla

    SvaraRadera
  4. Det tycker jag absolut du ska göra, Pernilla! Den blev verkligen supergod och gjorde stor lycka här hemma. Ha det bra själv!

    SvaraRadera
  5. Tårtan var verkligen en höjdare. Nästa gång får jag bjuda dig! ;)

    SvaraRadera
  6. Roligt, det ser jag verkligen fram emot!

    SvaraRadera
  7. Håller med. Riktigt lyckad!

    SvaraRadera
  8. Det går liksom inte att beskriva huuuuur god. Hello!

    SvaraRadera
  9. Svar
    1. Ibland? Dina sk "misslyckade" skapelser brukar ju vara bland de bästa...

      Radera