måndag 9 april 2012

Äggkokotter med sparris, vaktelägg och knaprig Serranoskinka



Idag är det förvisso måndag - Annandag Påsk närmare bestämt - och jag borde förstås i vanlig ordning bjuda på något vegetariskt. Men jag hoppar över det idag, och bjuder vegetarisk en annan dag i stället. Jag kan nämligen inte låta bli att dela med mig av receptet på de här mumsiga små kokotterna som vi festat på i påskhelgen. Jag kunde inte motstå de söta vakteläggen - trots priset - och använde dem i kokotterna, som också fick smak av sparris och ost, och med garnering av knaperstekt Serranoskinka.

Kokotterna passar lika bra till förrätt som till festlig brunch eller småmys på kvällskvisten.
Vill du inte ta vaktelägg så välj i stället extra små, vanliga ägg, och om du inte har Pestokryddan hemma så smaksätt själv smeten med lite basilika, oregano, salt, peppar och vitlökspulver.

Den som inte vill använda skinka kan garnera med lite strimlad gravad eller rimmad lax i stället, eller mjukfräst purjo för en helt vegetarisk variant.

1 liten burk vit sparris, 227 g - eller ännu hellre färsk, egenkokt sparris
2 ägg
1 dl grädde
50 g riven, smakrik ost - jag använde lagrad Prästost
1½ msk Pestokrydda
4 vaktelägg
4 skivor Serranoskinka

Lägg skinkskivorna på ett bakplåtspapper, och sätt in i ugnen på 150 grader ca 20 minuter, tills skinkan ser knaprig ut.



Låt sparrisen rinna av väl, och mixa dem sedan med äggen och grädden. Måste mixas riktigt väl så det inte blir trådigt. Sila gärna smeten genom en finmaskig sil. Tillsätt den rivna osten och kryddan, och blanda allt till en jämn smet. Smaka av smeten och tillsätt ev mer salt eller annan krydda.
Fördela smeten i fyra smorda kokottformar eller andra små ugnsfasta portionsformar.




Knäck vakteläggen i en äggkopp, och låt dem försiktigt glida ned i formarna.
Ställ i en form, och fyll upp med vatten till drygt hälften av formarna.




Ställ in i ugnen på 200 grader, och grädda ca 20 minuter tills smeten känns krämig och äggen stelnat. Gulan får gärna fortfarande vara lite krämig. Låt svalna lite. Godast lite ljummen.
Smula skinkskivorna och strö runt om.



4 kommentarer:

  1. Oj vad annorlunda! Vad får du alla dina idéer ifrån?? Ser jättegott ut! Visste faktiskt inte att det gick att köpa vaktelägg bara sådär! Måste jag testa någon gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, var kommer idéer ifrån? Det är inte så lätt att svara på, men det snurrar ständigt i huvudet med olika matidéer. Det är inte alltid det finns vaktelägg att tillgå, men ibland finns det. De är både söta och goda!

      Radera
  2. Ser mycket spännande ut, men kanske lite avancerat för mig... ;-)
    Men går och är lite sugen på äggrörra idag så vem vet?
    Kanske blir det detta istället? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte då, Malin! Det är inte alls särskilt avancerat, utan ganska lättgjort. Och vaktelägg är som sagt inte helt nödvändigt, man kan ta vanliga, mindre ägg. Men äggröra är inte heller dumt! Det blev det för mig idag till frukost, med massor av klippt gräslök och dill på. Ha det bra!

      Radera