måndag 7 november 2011

Smakrik ost- och spenatlasagne - gluten och laktosfri vid behov



Själv går jag omkring i något slags saligt mormorsrus, och är allmänt virrig och otillräknelig. Men mat måste man ju trots allt ha ändå! Och eftersom det är måndag får det bli vegetarisk sådan, som förbereddes igår - en riktigt god och smakrik ost- och spenatlasagne. Idag får den bli grön i dubbel bemärkelse.

Oktober månad har ju gått i det rosa tecknet för att uppmärksamma kampen mot bröstcancer. Rosa band sitter på var och varannan kappa eller jacka, och det har varit olika "rosa" aktiviteter. Det inte så många vet är att det också finns ett grönt band, som fokuserar på kampen mot olika typer av gynekologisk cancer. Även om inte lika många insjuknar i den cancerformen som i bröstcancer, och även om det gröna bandet inte fått lika stor uppmärksamhet är det nog så viktigt! Charlotta på Matrepubliken har dragit igång en kampanj, och puffar samtidigt för sin väninna Emelies insamling. Bidra gärna du också.

Jag gjorde förstås min lasagne glutenfri, men om du inte har glutenbekymmer kan du använda vanliga lasagneplattor, torkade eller färska. Laktosfri blir lasagnen genom att byta ut grädden och keson mot laktosfri sådan, och gorgonzolan mot laktosfri grönmögelost (Aura). Är du mjölkproteinallergiker hoppar du över oströran helt, och byter förslagsvis i stället till någon tomatröra (grovkrossade tomater som får koka ihop tillsammans med lök, vitlök, tomatpuré och någon god kryddblandning).

Om du inte har just Kunglig salladskrydda hemma kan du ta någon annan smaksättning eller kryddblandning som du tycker om.

1 paket glutenfria lasagneplattor, 250 g (12 st lasagneplattor)
1 kg fryst, hackad spenat
3 dl grädde - jag tog hälften vispgrädde och hälften matgrädde
3 msk Kunglig salladskrydda (The Spice Tree)
ca 1 tsk hemgjort vitlökssalt
500 g Keso
100 - 125 g mild, krämig gorgonzola
ca 1 dl riven mozarella

Låt den frysta spenaten smälta på svag värme tillsammans med grädden. Rör ned salladskryddan och salt.
Mosa ihop keson och gorgonzolan.
Smörj en ugnssäker form väl.
Bottna formen med 1/4 av spenatblandningen. Lägg på 4 lasagneplattor. I min form blev det 3 plattor på rad, och så fick jag bryta den fjärde plattan i lagom bitar för att passa.
Bred över ytterligare 1/4 av spenatröran och sedan hälften av oströran. Därpå 4 lasagneplattor till.
Ytterligare 1/4 av spenatröran och resten av oströran. Lägg på de sista 4 lasagneplattorna och den kvarvarande spenatröran, och toppa med riven mozarella.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 45 minuter. Låt stå till sig och stadga sig 5 - 10 minuter.
Servera med någon sallad, gärna tomatsallad.










3 kommentarer:

  1. Det ser fantastiskt gott ut! Inte ofta jag gör lasagne utan tomatröra, men det kan vara nog så gott! Och härligt med ett recept innehållande keso, det tycker jag så mycket om, men varierar sällan hur jag äter det. Och du, det är helt okej att gå omkring i ett mormorsrus, det är det bara mormödrar som får ;)

    SvaraRadera
  2. Både mozzarella och gorgonzola i, då kan det inte bli annat än vansinnigt gott!

    Så får vi gratulera till din nya titel som mormor, så härligt!

    SvaraRadera
  3. Tack söta ni! Det lilla underverket är bedårande, givetvis det vackraste barn världen skådat!! Ruset kommer nog sitta i ett bra tag!
    Och jo, lasagnen blev riktigt lyckad. T o m maken, som klan vara lite skeptisk till vegetariskt mumsade i sig två portioner och tyckte det var riktigt gott!

    SvaraRadera